Stigla zamjena za Čeha

Dres Petra Čeha sa brojem 1 zadužio je Asmir Begović, dosadašnji čuvar mreže Stouka
1 komentar(a)
Asmir Begović, Foto: Www.chelseafc.com
Asmir Begović, Foto: Www.chelseafc.com
Ažurirano: 13.07.2015. 11:58h

Čelsi je pronašao zamjenu za Petra Čeha - njegov dres sa brojem 1 zadužio je Asmir Begović, dosadašnji čuvar mreže Stouka.

Begović ima 28 godina, a potpisao je četvorogodišnji ugovor, saopštio je klub sa Stamford bridža.

To je drugo pojačanje Čelsija u ovom prelaznom roku, nakon što je među "plavce" na jednogodišnju pozajmicu stigao Radamel Falkao.

"Veoma sam srećan što sam postao član Čelzija. Nakon razgovora sa menadžerom (Murinjo), osjećam da mogu da napredujem ovdje i da budem značajan dio tima. Jedva čekam da se u srijedu vidim sa novim saigračima", rekao je Begović.

On je prethodnih pet i po sezona proveo u Stouku, u koji je prešao 2010. iz Portsmuta, u kojem je postao profesionalac. Za Stouk je odigrao 172 utakmice, ubrzo postao prvi čuvar mreže.

Begović je i rekorder Premijer lige, jer je postigao gol sa najveće udaljenosti - iz svog šesnaesterca protiv Sautemptona u novembru 2013.

Rođen je u bivšoj Jugoslaviji, djetinjstvo je proveo u Njemačkoj i Kanadi, ali odlučio je da brani za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nastupao je na debiju BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a do sada je odigrao 41 meč za nacionalni tim.

Prvi izbor Murinja među stativama vjerovatno će ipak biti Belgijanac Tibo Kurtoa, koji je zadržao broj 13 na dresu.

Bonus video: