Naučni pristup: Evo kako FIFA želi da smanji trošenje novca na transfere

"Sistem transfera igrača se pretvara u špekulativno tržište što nije pošteno prema klubovima koji proizvode igrače, a koji su temelj profesionalnog sporta. Stoga su neophodni mehanizmi kako bi se postigla transparentnost i objektivnost u izračunavanju odšteta kod transfera", stoji u izvještaju
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.09.2018. 12:21h

Posebna komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) predložila je upotrebu algoritma kojim bi se izračunavale odštete za igrače prilikom transfera kao i plaćanje poreza na luksuz najbogatijim klubovima, a predlaže se i uvođenje ograničenja broja igrača koje pojedini klub može istovremeno poslati na pozajmicu, piše agencija Reuters, a prenosi Hina.

U izvještaju, komisija navodi kako sadašnji sistem omogućava različite vidove iskorištavanja mladih igrača i šteti integritetu takmičenja.

"Sistem transfera igrača se pretvara u špekulativno tržište što nije pošteno prema klubovima koji proizvode igrače, a koji su temelj profesionalnog sporta. Stoga su neophodni mehanizmi kako bi se postigla transparentnost i objektivnost u izračunavanju odšteta kod transfera", stoji u izvještaju.

Kako bi se to postiglo, predlaže se korištenje algoritma, odnosno sistema matematičkih pravila prema kojima bi se na naučnoj osnovi izračunavala vrijednost igrača.

Uvođenjem poreza na luksuz FIFA želi da osnuje fond solidarnosti koji bi se punio novcem prikupljenim od najvećih transfera, dok bi se broj igrača koje pojedini klub može u istoj sezoni poslati na pozajmicu mogao ograničiti na šest do osam, s tim da bi se broj igrača koji bi se mogli posuditi istom klubu bio najviše tri.

Ovi zaključci su u skladu s programom predsjednika Fife Đanija Infantina koji je najavio kako će mu jedan od prioriteta biti reforma siastema transfera igrača, a u posljednje je vrijeme izrazio zabrinutost zbog sve većih iznosa koji se troše na transfere.

Bonus video: