Rakojević nakon podviga: Ova ekipa ima neku posebnu vrlinu

"Ima nešto posebno što krasi ovu ekipu, osim iskustva. To je nejvjerovatno zdrav kolektiv, vrhunska atmosfera. Obično se desi da ekipa, posebno sa ovih prostora, padne nakon primljenog gola, a mi smo dva puta uspjeli da se izdignemo, i u Bakuu i u Podgorici. To je zaista posebna vrlina", kaže Rakojević
77 pregleda 1 komentar(a)
Rakojević, Foto: Savo Prelević
Rakojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2015. 11:13h

Trener Mladosti Nikola Peco Rakojević je nakon prospavane noći analizirao čudesan prolazak njegovog tima u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, protiv boljeg i neuporedivo bogatijeg Nefčija.

Podgoričani su prošli u narednu rundu i izborili dvomeč sa albanskim Kukešijem golom Ivana Vukovića za 1:1 u 91. minutu revanša. Sedam dana ranije u Bakuu bilo je takođe neriješeno, ali sa golom više u mreži Azerbejdžanaca - 2:2.

Na pitanje šta je presudilo, trener koji se pretplatio za evropske podvige sa ekipom Mladosti, odgovara:

"Presudilo je to što smo vjerovali do kraja - vjerovali u sopstveni kvalitet, vjerovali u rezultat, vjerovali u prolaz".

O pristupu utkakmici nakon 2:2 u Bakuu:

"Mi smo i prije revanša apsolutno bili svjesni kvaliteta Nefčija. Uprkos 2:2 u prvoj utakmici, ni u jednom trenutku nismo imali iluzije, nismo hrabrili sebe da ćemo ih pregaziti na našem terenu".

"Ne, u pitanju je odlična ekipa koja je za makar 30 odsto odigrala bolje nego u prvoj utakmici. Mi smo bili svjesni gdje je tu naša šansa i pokušali da je pronađemo - i to golom. Znao sam da moramo postići gol ako želimo dalje. Dali smo ga u 91, a ja sam želio ako možemo da ga damo i u prvom! Nekima možda izgleda da smo čuvali rezultat iz prve utakmice, ali stvarno nije bilo tako. Jednostavno, kada se sastanete sa ekipom koja je sjajna u posjedu lopte, kao što je Nefči, i kada vam takva ekipa nametne ritam, onda htjeli to ili ne nekad ste prinuđeni da se branite".

O načinu na koji je Mladost prošla:

"Ima nešto posebno što krasi ovu ekipu, osim iskustva. To je nejvjerovatno zdrav kolektiv, vrhunska atmosfera. Obično se desi da ekipa, posebno sa ovih prostora, padne nakon primljenog gola, a mi smo dva puta uspjeli da se izdignemo, i u Bakuu i u Podgorici. To je zaista posebna vrlina. Mogli smo da izgubimo i da se nakon utakmice tješimo da smo velikom favoritu pružili snažan otpor, ali ne - ova ekipa se nije zadovoljila time, igrači su bili svjesni da se u fudbalu broji i pamti isključivo trezultat".

U sličnostima i razlikama sa ekipom koju je vodio 2013. godine:

"Tada smo eliminisali Videoton i Senicu, ali mislim da je Nefči najbolja ekipa koju je Mladost eliminisala do sada. U redu, i mi sada imamo iskusniji tim nego prije dvije godine, ali je nedostatak vremena za pripreme najveći problem kada su u pitanju evropske priče. Zamislite ovo - mi smo prije prve utakmice sa Nefčijem imali samo 17 dana priprema, odigrali smo samo jednu prijateljsku utakmicu, a trebalo je uklopiti gotovo nov tim"

O Gigi Vukoviću, stijelcu odlučujećeg gola za prolaz:

"Ne treba trošiti riječi kada su u pitanju njegovi golgeterski kvaliteti. Presudio je sjajan individualan potez, ali iza svega toga stajao je kolektiv. Kada imate dobar kolektiv, uvijek iskoči pojedinac, to je ovoga puta bio Vuković. Toliko se potrošio u ova dva meča da je zaslužio ovaj gol".

O narednom protivniku, Kukešiju:

"Osim sastava tima, u kojem igra puno Brazilaca, i jedan Hrvat, odličan golgeter Pejić, još ne znamo puno. Čekamo kasete sa utakmice protiv bjeloruskog Torpeda iz Žodina i detaljno ćemo ih analizirati. Čeka nas svakako težak posao, a reći ću i jedan interesantan podatak - Kukeši i Nefči igrali su u pripremnom periodu, Kukeši je pobijedio sa 2:0", zaključuje Rakojević.

Bonus video: