Marko Marković za rad sa talentima

Od 2006. godine i sticanja državne nezavisnosti, Grbalj je dio crnogorske elite a sa Markovićem želi da to i ostane
446 pregleda 0 komentar(a)
Marko Marković, Foto: Facebook
Marko Marković, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.07.2015. 16:24h

Šta povezuje Marka Jankovića, Iliju Martinovića, Marka i Nikolu Draganića, Luku Vujanovića, Dušana Lagatora, Denija Hočka, Milana Vušurovića i Andriju Kaluđerovića? Odgovor „na prvu“ ima i Google – generacijski su bliski (’93, ’94. i ’95) i svi su nosili ili nose dres mlade crnogorske reprezentacije. Za dublje zajedničke niti valja zaviriti u ljetopis FK Cetinja, u strane koje opisuju prve godine novog milenijuma, kada su njih devetorica prvi put potrčali za bubamarom, pod nadzorom Marka Markovića.

"Sjajna generacija, koja je rano najavila svoju nadarenost", prisjeća se tridesetosmogodišnji Cetinjanin.

"Počeli su zajedno u predtakmičarskom uzrastu, a zatim imali zapažene rezultate u mlađim kategorijama. Pionirski tim FK Cetinje 2009. godine bio je vicešampion Crne Gore i nastupao u finalu Kupa".

Šest sezona kasnije, Marković, koji je u međuvremenu od januara do oktobra 2011. godine vodeći matični klub Lovćen ostvario činilo se nemoguću misiju „opstanak u eliti“, a zatim bio prvi saradnik Brana Milačića u Mogrenu (sa čijim omladincima je osvojio titulu), na novom je početku – od sredine juna preuzeo je klupu Grblja. Kao najmlađi trener u Prvoj ligi, simbolično, budno motri na budućnost crnogorskog fudbala. U prvom timu „trikolora“ iz Radanovića zatekao je sedmoricu reprezentativaca (Milojko, Tučević i Carević su članovi mlade, Vukotić, Kordić, Magud i Grivić omladinske selekcije).

"Prezadovoljan sam što imam priliku da učestvujem u fudbalskom razvoju takvih talenata. Ono što mogu da im garantujem su rad i disciplina. Bitno je da uz sebe imaju prekaljene prvoligaške igrače kakvi su Jablan i Vukčević, od kojih mogu mnogo da nauče i na terenu i van njega".

Marković je polaznik prve generacije Škole za trenere Fudbalskog saveza Crne Gore za UEFA pro diplomu. Temeljit, studiozno posvećen fudbalskoj problematici, ima jasne smjernice šta želi od svog sastava.

"Otvoren i napadački fudbal! Već na prvom sastanku igračima sam rekao da ćemo imati svoj stil igre koji neće zavisiti od imena protivnika. Želim da imamo posjed lopte iz koga ćemo stvarati prilike za pogodak, a istovremeno ograničiti rivalov napadački učinak".

Svjestan je da se u fudbalu ništa ne stvara preko noći.

"Učenje je dugotrajan proces koji zahtjeva vrijeme. Potreban je određeni period da se naviknemo jedni na druge i da igrači usvoje moj način fudbalskog razmišljanja. Međutim, ne sumnjam da ćemo se brzo naći na istim talasnim dužinama".

Od 2006. godine i sticanja državne nezavisnosti, Grbalj je dio crnogorske elite.

"Želimo da tu i ostanemo", otkriva Marković osnovni takmičarski cilj kluba koji nikada nije bio slabije plasiran od devetog mjesta.

"Uz to, pored dalje afirmacije i sazrijevanja naših mladih igrača, naša ambicija je da izbacimo i nove talente. Grbalj postaje regionalni fudbalski centar, koji ima odlične uslove za rad, i taj status želimo da zadržimo".

Sa 38 godina, ambicijom da i dalje radi na samousavršavanju i bogatim trenerskim iskustvom iza sebe, Marković već ima status jednog od najperspektivnijih crnogorskih stručnjaka...

Grbalj će od 12. do 27. jula trenirati u etno selu Stanišići u okolini Bijeljine.

"Tu ćemo imati mir i idealne uslove za rad. Već smo ugovorili pet kontrolnih mečeva. Po povratku u Crnu Goru, 1. avgusta odradićemo generalnu probu za start prvenstva i duel sa Budućnošću na našem terenu".

Raspored od tima iz Radanovića zahtjeva da u šampionat uđe na vrhuncu forme.

"U prva četiri kola igramo sa tri prvoplasirane ekipe iz prošlog prvenstva. Ne žalimo se, pokušaćemo da izvučemo maksimum iz tih mečeva".

Bonus video: