Mutko: Novi predsjednik Fife neće biti prijetnja

0 komentar(a)
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Ažurirano: 09.07.2015. 12:37h

Bilo ko da dođe na čelo Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) neće biti prijetnja za održavanje Mundijala 2018. u Rusiji, bez obzira što dodjelu Svjetskog kupa toj zemlji ispituje švajcarsko pravosuđe, ocijenio je danas ruski ministar sporta Vitalij Mutko.

"Promena na čelu Fife neće predstavljati pretnju za Svjetski kup 2018. u Rusiji", rekao je Mutko u razgovoru s predstavnicima međunarodnih novinskih agencija u Moskvi.

"Svetsko prvenstvo nije projekat Rusije, to je projekat cijele Fife, to je projekat 209 zemalja (članica Fife), to je dragulj koji treba valorizovati i Rusija će obezbijediti infrastrukturu za to", dodao je ruski ministar sporta.

Fifu od kraja maja potresa skandal oko sumnji u korupciju, a između ostalog švajcarske vlasti pokrenule su istragu i o kandidaturama za Svjetsko prvenstvo 2018. i 2022. godine, čija organizacija je dodeljena Rusiji i Kataru.

Mutko, koji je takođe član Izvršnog odbora Fife, založio se za "drastične promjene" u tom najvišem izvršnom tijelu svjetskog fudbala. On, međutim, nije optužio predsjednika u ostavci Sepa Blatera za sve što je loše u Fifi.

"Razmotrio sam rad Fife i moje mišljenje je da je Jozef Blater, koji je proveo 40 godina u Fifi (od kojih 17 kao predsjednik), od nje napravio jednu od najmoćnijih organizacija u svijetu, jednu organizaciju svjetske klase na ekonomskom planu", rekao je ruski ministar.

On je rekao da će 20. jula u Cirihu biti održan vanredni sastanak Izvršnog odbora Fife, i da će se vidjeti šta će iz toga proizaći.

"Ali, dosta sam siguran, mislim da fudbal može da vrati povjerenje", rekao je Mutko.

Na sastanku Izvršnog odbora treba da bude određen datum izbora novog predsjednika Fife, koji bi trebalo da bude između kraja 2015. i početka 2016. godine.

Bonus video: