ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA FSCG

O Rusiji ni riječi - kao da je prekid bio prije četiri godine

Ko je danas prisustvovao sjednici Skupštine FSCG zaključio bi da - problema nema
0 komentar(a)
Crna Gora - Rusija, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Rusija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2019. 13:36h

Redovna Skupština Fudbalskog saveza Crne Gore održana je danas u hotelu "Ramada" u Podgorici.

Tokom izlaganja predsjednika FSCG Dejana Savićevića, generalnog sekretara Momira Đurđevca, delegata i gostiju, bilo je riječi finansiranju Saveza, strukturi prihoda i rashoda, o ulaganjima u reprezentativne selekcije, o raznim, uglavnom infrastrukturnim planovima... Predstavljen je i projekat izgardnje stadiona "Sveti Petar Cetinjski" na Cetinju.

"Prvi cilj u narednom periodu jeste da se stvore svi preduslovi da seniorska reprezentacija odigra što bolje i ostvari što bolji rezultat u daljem toku kvalifikacija. Raduje to što se u posljednjih nekoliko utakmica pojavilo dosta mladih fudbalera koji će biti oslonac reprezentacije u narednim ciklusima. Naravno da nećemo zaboraviti ni ostale selekcije, od kojih očekujemo dobre rezultate. FSCG će posvetiti pažnju i domaćim takmičenjima, edukaciji sudija i trenera, baznom fudbalu. Nastavićmo da ulažemo u infrastrukturu, a bićemo aktivni i na polju društvene i socijalne odgovornosti", rekao je Savićević.

Apelujući na klubove, uglavnom prvoligaške, da posvete veću pažnju mlađim kategorijama, predsjednik FSCG je govorio i o infrastrukturi.

"Radovi na Kući fudbala idu planiranim tokom, dok bi radovi na postavljanju reflektorskog osvjetljenja na stadionu Sutjeske trebalo da budu završeni u prvoj polovini avgusta. Privode se kraju radovi na fudbalskom kompleksu na Zlatici, započeti su radovi na rekonstrukciji terena i pratećih sadržaja na stadionu u Danilovgradu, a uskoro bi teren sa vještačkom travom trebao da dobije novi drugoligaš, Brskovo", kazao je Savićević.

Sjednici Skupštine prisustvovalo je 43 od ukupno 51 delegata. Usvojen je i predlog izmjena i dopuna Disciplinskog pravilnika, a odlučeno je da za još dvije godine bude produžena saradnja sa revizorskom kućom Eurorev.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da niko od prisutnih, uključujući predsjednika saveza i generalnog sekretara, jednom jedinom riječju nije pomenuo detalj koji je obilježio fudbalsku, i uopšte sportsku godinu u Crnoj Gori - prekid utakmice sa Rusijom u Podgorici 27. marta, dakle prije samo tri mjeseca i deset dana.

Ni kurtoaznim podsjećanjem, pa čak ni apelom državnim organima da pomognu Savezu u ovoj ne baš jednostavnoj borbi - nije spomenut trenutno najveći problem crnogorskog fudbala, borba sa huliganizmom.

Reprezentacija Crne Gore je u tekućem kvalifikacionom ciklusu zbog navijača izgubila meč službenim rezultatom, stadion je pod suspenzijom, Savez pod uslovnom kaznom, uz gomilu novčanih. Ako su to normalne okolnosti - onda i zaista ne zaslužuju da se spomenu, čak ni na sjednici najvišeg tijela Kuće fudbala.

Da li je julska podgorička vrelina skratila pamćenje odgovornima u savezu da se prema baklji u glavu ruskog golmana Akinfejeva odnose kao da se desila prije četiri godine, a ne prije nekoliko mjeseci, tek ni dešavanja na utakmici Budućnost - Spartaks Jurmala prošlog četvrtka (utakmica je zbog petardi umalo prekinuta u 5. minutu) nisu bila dovoljna da se makar spomene problem.

Ko je danas prisustvovao sjednici Skupštine FSCG zaključio bi da - problema nema.

Đurđevac: Finansiranje Saveza stabilno

Generalni sekterat FSCG Momir Đurđevac kazao je da je najveći procenat u strukturi prihoda bio od TV prava, donacija UEFA i FIFA i od ulaznica, taksi, raznih potraživanja.

"Donacije UEFA iznosile su 45,85 odsto, TV prava 30,47 odsto, sponzorski ugovori 7,32, prihodi od taksi, kazni, školarina i polagaganja ispita 6,77. Donacije FIFA iznose 6,13, a prihodi od utakmica 3,46 odsto", rekao je Đurđevac, istakavši da je najveći dio sredstava potrošen opredijeljen je za poboljšanje infrastrukture i pomoć klubovima i regijama.

"U 2014. godini to je iznosilo 2,7 miliona eura ili 43 odsto, što je za 16 odsto više nego prošle godine. Savez je svakom članu Prve lige opredijelio po 85 hiljada, svakom drugoligašu po 40 hiljada, a regijama po 15 hiljada eura za troškove finansiranja. Savez je snosio troškove službenih lica za takmičenje u futsalu, a troškove prevoza i službenih lica za klubove koji se takmiče u ženskom fudbalu", rekao je Đurđevac.

Prema njegovim riječima, značajna sredstva opredijeljena su za infrastrukturu.

"Tu prije svega mislim na izgradnju novog terena i reflektorskog osvjetljenja na stadionu pod Goricom. Značajan dio potrošen je na finansiranje postavljanja reflektora u Petrovcu i početna ulaganja za Kuću fudbala FSCG".

On je kazao da je za finansiranje reprezentativnih selekcija utrošreo 1,9 miliona eura, ili 31 odsto budžeta.

"Od tih sredstava najviše je potrošila seniorska, oko 925 hiljada eura, što je oko 600 hiljada manje nego u 2013. godini. U tu cifru ulaze troškovi organizacija utakmice, avionske karte za dolazak reprezentativaca, troškovi ishrane i smještaja, zakupi čarter letova, plate stručnom štabu, osiguranje, premije. Ostale selekcije potrošile su oko 950 hiljada eura", rekao je Đurđevac.