Gaučosi i La roha - ko će prekinuti sušne godine

0 komentar(a)
Mural, Čile, Foto: Reuters
Mural, Čile, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2015. 14:24h

Kakvo finale Kopa Amerike, večeras na Nacionalnom stadionu u Santjagu (22 sata).

Argentina juri prvi pehar u Južnoj Americi poslije 22 sušne godine, a domaćin Čile igra za prvi trofej na svom kontinentu ikada.

A Kopa Amerika je najstarije kontinentalno takmičenje na svijetu, utemeljeno je prije 99 godina...

„Sto godina patnje i razočarenja - je li došao kraj”, pitaju se i zaokružuju brojku čileanski mediji.

I jedna i druga crna serija intrigantna je na svoj način, iako je čilenaska duža za čak 77 godina...

Argentinci su posljednji put trijumfovali u Južnoj Americi 1993. godine - u eri Maradone, ali tog ljeta bez svog najvećeg fudbalskog sina. Slavu su ugrabili Batistuta, Simeone...

Petnaestak godina kasnije pojavio se Leo Mesi. Pokušao je 2007. na Kopa Americi - bezuspješno (poraz od Brazila u finalu), pokušao je i 2011 - opet bezuspješno (Urugvaj u četvrtfinalu).

Tri puta je Mesi imao priliku i da osvoji Svjetsko prvenstvo, 2006, 2010, 2014 - sva tri puta bezuspješno (najbliži je bio prošle godine), a jedini pravi uspjeh sa reprezentacijom, zlato na Olimpijadi u Pekingu 2008, u zemlji „gaučosa” jedva da računaju.

Večeras, u Santijagu, Mesi ima šansu da konačno preskoči Ande...

"Pogledajte njegove sposobnosti - nekada ga zaista ne možete čuvati. Nećemo ipak poslati „specijalca” na njega, imaju Argentinci još puno klasnih fudbalera", kazao je kapiten Čilea, Mesijev saigrač iz Barselone, golman Klaudio Bravo.

Za vrijeme argentinskih sušnih godina, primat u Južnoj Americi preuzeo je Urugvaj. „La seleste” je reprezentacija sa najviše osvojenih pehara na Kopa Amerika - ukupno 15, a Argentinci večeras imaju šansu da se izjednače sa susjedima na vrhu.

"Možda Kopa Amerika u očima fudbalske planete nije važna kao Svjetsko prvenstvo, ali je u ovom dijelu svijeta i te kako značajna", kaže selektor Argentine, Herardo Martino.

Reprezentacija Čilea igra svoju 37. Kopa Ameriku, peti put je u finalu, a juri prvi trofej.

Osim sa Argentinom, „la roha” se večeras bori i sa brojnim kritičarima - oni kažu da je ekipa Horhea Sampaolija stigla do finala uz veliku pomoć sudija.

"Naša ekipa je jaka i ujedinjena, to nas je dovelo do finala. Mi pišemo istoriju", kazao je defanzivac Čilea Hose Rohas.

Geopolitičko rivalstvo i sukob generala

Okršaj Argentine i Čilea zapravo je više od fudbala, iako je u lationoameričkim zemljana fudbal mnogo više od običnog sporta, način života, religija...

„Argentina protiv Čilea - to je geopolitičko rivalstvo koje je vidjelo sukob generala, umalo i rat oko teritorija, te optužbe za izdaju. Večeras, priča je još ozbiljnija - Argentina i Čile igraju fudbalsko finale”, najavljuje „Rojters” utakmicu u Santijagu.

Neprijateljstvo datira iz 1970. godine kada su na čelu obje zemlje bile ozloglašene vojne hunte. Vrhunac je ipak bio 1972. godine - Argentinci su ratovali sa Engleskom oko Foklandskih ostrva, a Čileanci poduprili evropske snage!

Od tada za Argentince imaju status - izdajica.

"Prodali su nas na Foklandskim ostrvima", izjavio je u jednom intervjuu Dijego Maradona.

Tenzije su i dalje prisutne, ali fudbaleri smiriju strasti.

"Nadam se da će ljudi shvatiti da je fudbal samo sport... nema ovdje rata", kazao je Argentinac Havijer Maskerano.

Bonus video: