Krojf: Barselona je izgubila imidž

"Šta imamo sada - imamo trofeje, koje smo i prije imali, a nemamo Unicef, nemamo La Masiju, nemamo naše igrače. Imamo i zabranu dovođenja igrača, jer je bilo neregularnosti u transferima. Imidž kluba je narušen", kaže Krojf
69 pregleda 4 komentar(a)
Barselona, Foto: Beta-AP
Barselona, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.07.2015. 17:47h

Nakon briljantne sezone i tri trofeja, fudbaleri Barselone su na odmoru, ali je u klubu dinamično, jer su za 18. jul najavljeni izbori za mjesto predsjednika.

Jedan od rijetkih koga Barsa iz sezone 2014/15 nije opčinila je Johan Krojf, koji čak smatra da je katalonski klub izgubio svoj identitet.

Bivši igrač i trener, a nekada i siva eminencija Barselone, podržao je jednog od pet predsjedničkih kandidata – Đoana Laportu, koji je od 2003. do 2010. godine bio prvi čovjek katalonskog giganta.

"Ja sam za promjene, ja sam da se Barseloni vrate vrijednosti koje je imala dok je Laporta bio predsjednik. Pogledajte gdje je Barselona bila 2003. godine, a gdje je bila 2010, kada je on otišao. On je Barselonu uzdigao do visina", kaže Krojf.

Za Laportino vrijeme, Barselona je dva puta bila šampion Evrope, a četiri puta prvak Primere. Za Krojfa je, međutim, važnije kakav je imidž klub imao u tom periodu.

On je unio revoluciju. Naša škola je proizvodila asove, a reklama Unicefa na dresu je bila poruka svijetu da postoji nešto što je važnije od novca i rezultata.

Nekoliko mjeseci nakon Laportinog odlaska, Barselona je prvi put potpisala sponzorski ugovor za opremu, od Katar ervejza dobila 130 miliona eura.

"Što se tiče rezultata, prošla sezona je bila fenomenalna. Ali, Barselonina misija nije samo da osvaja trofeje, već i da promoviše druge vrijednosti. Novac je u drugom planu, a uvijek će ga biti dovoljno. Šta imamo sada - imamo trofeje, koje smo i prije imali, a nemamo Unicef, nemamo La Masiju, nemamo naše igrače. Imamo i zabranu dovođenja igrača, jer je bilo neregularnosti u transferima. Imidž kluba je narušen".

Imidž je narušio i sudski postupak koji se vodi protiv Sandra Rosela u vezi navodnih malverzacija prilikom Nejmarovog transfera, naglasio je Krojf.

Izbori u Barseloni su 18. jula, a sve ankete pokazuju da će Đordi Bartomeu nastaviti da obavlja funkciju predsjednika.

Bonus video: