CFL kao Mapet šou, ko će izdržati do kraja?

Šest od deset klubova Telekom 1. CFL ulaze u drugu polusezonu sa novim trenerima u odnosu na prvi dio. Četiri ekipe promijenile trenere na polusezoni, tri usred priprema, a primjeri Dragoljuba Đuretića (Zeta) i Igora Pamića (OFK Titograd) pokazuju da ni dobri rezultati nisu garancija ostanka na klupi
3383 pregleda 1 komentar(a)
Dragoljub Đuretić je napustio Zetu, uprkos sjajnoj jeseni
Dragoljub Đuretić je napustio Zetu, uprkos sjajnoj jeseni

U utorak se nastavlja Telekom 1. CFL - šest ekipa, od 10, ulaze u drugi dio sezone sa novim trenerima u odnosu na početak šampionata.

Bilo da je u pitanju nedostatak novca, nerealne ambicije, gramzivost, trvdoglavost, impulsivne reakcije čelnika klubova ili trenera, a sve zajedno - nedostatak dugoročnog plana i koncepcije, neznanje u rukovođenju, tek domaći klubovi i ove zime pokazuju da su najštetnija karika crnogorskog fudbala.

Trener šampiona i aktuelnog lidera Sutjeske, Nikola Rakojević, trener Petrovca Rudolf Marčić, Iskre Aleksandar Nedović i Grblja Vesko Stešević jedini su koji su “preživjeli” golgotu, kako može da se nazove rad na klupi crnogorskih prvoligaša - oni su, naime, jedini koji su započeli sezonu, a i dalje su na kormilu svojih ekipa.

Ovi klubovi i treneri, nažalost, nisu pravilo, već predstavljaju izuzetak.

Od šest ekipa, koje su promijenile trenere od početka šampionata, četiri kluba su to uradila ove zime, a tri, interesantno, nakon odrađenog glavnog dijela priprema.

Dakle, ne na kraju polusezone, ili pred početak priprema, već - usred njih!

Dva od tri takva kluba su na vrhu tabele i bore se za titulu, izlazak u Evropu.

OFK Titograd se rastao sa trenerom Igorom Pamićem nakon dvonedjeljnog boravka na pripremama u Medulinu. Šta se tačno odvijalo na relaciji uprava - trener, znaju samo akteri priče, tek nezvanično se moglo čuti da su čelnici kluba zamjerili hrvatskom treneru suviše indolentnan, čak i nečastan pristup na pojedinim prijateljskim utakmicama.

Igor Pamić

Paminjo je, zvanično, po povratku iz Medulina poručio da nema ni energije i volje da se bori za drugo ili treće mjesto, te da se ekipa nije pojačala dovoljno.

Ovaj rastanak imao je i jedan egzotičan dodatak, u vidu “afere džip” - Pamiću je, naime, ukraden, pa vraćen, skupocjeni BMW X5. Ova “pozajmica”, ili nečija neslana šala, iako možda nema veze sa fudbalom, pokazala je da ni domaća “najvažnija sporedna stvar” ne može da pobjegne od okruženja, aktuelnog društveno-političkog ambijenta, prepunog afera - ili da se idealno uklapa u njega.

Još drastičniji primjer viđen je u Zeti - najmlađa ekipa u ligi, koja je prvi dio sezone završila na fenomenalnom drugom mjestu, te serijom od 14 mečeva bez poraza, promijenila je šefa stručnog štaba sve zbog neslaganja trenera i jednog člana uprave uoči treninga.

Dragoljub Đuretić

- Zašto sam smijenjen? Možda zbog toga što nema plata, ili što smo u vrhu tabele - ironično je prokomentarisao Dragoljub Đuretić nakon odlaska.

Trenera je u toku pauze promijenio posljednjeplasirani Mornar. Pripreme su počele, a onda je Goran Milojević bukvalno pobjegao suočen sa besparicom, ekipom u štrajku i neizvjesnom budućnošću.

- Nemam šta da tražim ovdje - poručio je Milojević.

Goran Milojević

Barani, koji imaju samo jednu pobjedu u prvom dijelu, nekako su se sakupili, imenovali su novog trenera (Derviš Hadžisomanović), nastavili pripreme i najavili borbu za opstanak.

Na proljeće će ponovo igrati van svog grada, jer stadion ne zadovoljava uslove. Zato se i postavlja pitanje - koja je svrha, i čiji je interes takmičiti se u Prvoj ligi, kada se bukvalno ne zna šta donosi naredni dan.

Bez trenera koji je vodio ekipu kroz jesenji dio sezone ostao je i Rudar, ali barem je promjena formalizovana prije početka priprema - Edis Mulalić je napustio Pljevlja (preuzeo OFK Titograd) suočen sa značajnom redukcijom budžeta, ambicija i odlivom igračkog kadra.

Edis Mulalić

Rudar je, naime, ove zime ostao bez glavnog finansijera, nekadašnjeg predsjednika Duška Šarića.

Prije Titograda, Zete, Rudara i Mornara trenere su tokom prvog dijela sezone mijenjali Budućnost (dva puta, jer je Radisav Dragićević privremeno naslijedio Zorana Govedaricu do dolaska Branka Brnovića), kao i Lovćen, gdje je Aleksandar Miljenović zamijenio Dejana Roganovića, koji je prošle sedmice preuzeo Zetu.

Sva dešavanja tokom zimske u pojedinim domaćim prvoligašima podsjećaju na pravi “Mapet šou”, i biće zanimljivo vidjeti koliko će aktuelnih trenera završiti sezonu na klupi.

Bonus video: