Šestica Argentine za finale sa Čileom (video)

Argentinci u subotu od 22 časa jure prvu titulu od 1993. godine
0 komentar(a)
Argentina, Foto: Reuters
Argentina, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2015. 07:46h

Nakon osam godina Argentina je opet u finalu Kopa Amerike, a način na koji je stigla do okršaja za titulu vjerovatno je zastrašio sve Čileance.

Argentinci su u polufinalu deklasirali Paragvaj sa čak 6:1 i u subotu od 22 časa će u Santijagu igrati sa domaćinom za trofej - "gaučosi" jure prvi pehar na Kopa Americi (i uopšte) još od 1993. godine, a Čile prvi u istoriji!

Lionel Mesi i družina su odmah stavili do znanja Paragvajcima da nemaju šta da traže u okršaju u Konsepsionu, pa je već nakon 27 minuta golovima Markosa Roha i Havijera Pastorea (oba na asistencije asa Barselone) bilo 2:0 za favorita.

Sve što je uradio Paragvaj bilo je da se probudi u finišu prvog dijela i da iskoristi paniku protivnika za 2:1 preko Lukasa Bariosa, a stvari su za aktuelnog vicešampiona postale bolne početkom nastavka.

Prvo je Anhel di Marija sjajan pas Pastorea pretvorio u novi gol u 47, onda se upisao i u 53. poslije prodora Mesija, a tačku na goleadu stavili su Serhio Aguero i Gonsalo Iguain u posljednjih desetak minuta.

"Mnogo sam zadovoljniji nego što sam bio nakon duela sa Kolumbijom u četvrtfinalu. Mislim da smo bili bolji na svakom dijelu terena nego u tom susretu. Srećan sam i što je pobjeda ovakva kakva je, nikada nije lako slaviti sa 6:1, ali ima i stvari koje moramo da popravimo. Jednostavno, takvi smo mi treneri - vidimo i dobre i loše stvari, bilo da pobijedimo, remiziramo ili izgubimo", rekao je selektor Argentine Herardo Martino.

Mesi nije dao gol (postigao je samo jedan na turniru, i to iz penala), ali Argentina gura po planu.

"To što ne postižem golove me ne brine ni najmanje. Važno je da Argentina djeluje dobro na terenu i da pobjeđuje. Primarni cilj smo ostvarili, plasirali smo se u finale, a sada želimo titulu. Trofej Kopa Amerike bi bio spektakularan", kazao je Mesi.

Ovo je najubjedljivija pobjeda u polufinalu Kopa Amerike još od 1997. kada je Brazil razbio Peru sa 7:0, ali i najveća Argentine protiv Paragvaja još od 1947. godine (6:0).

A koliko Paragvaju "leži" Argentina pokazuje i podatak da je u 24 utakmice nije savladao nijednom na Kopa Americi.

"Uvijek tražimo rezultat, ali mi smo na početku procesa i jasno je da nas čeka mnogo rada. Ponosan sam na ekipu, a mislim da i paragvajski narod može da bude ponosan, iako je rezultat u polufinalu prilično težak za sve nas. Ali, pomoći će nam da porastemo kao tim, a ovaj turnir je pokazao da će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo biti paklene", istakao je selektor Paragvaja Ramon Dijas.

"Albirohi" sada ostaje meč za treće mjesto protiv Perua u noći između petka i subote (1.30 časova).

Bonus video: