"Projektil" Eduarda Vargasa, Čile u finalu! (video)

Igrač više za Čile od 21. minuta i presuda Eduarda Vargasa - dovoljno za 2:1 protiv Perua i plasman u peto finale Kopa Amerike
0 komentar(a)
vagas, Foto: Reuters
vagas, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 08:41h

Peti put u istoriji, reprezentacija Čilea plasirala se u finale Kopa Amerike - "la roha" će u 4. jula imati šansu da osvoji prvi trofej otkada je prije 99 godina utemeljeno ovo takmičenje!

Čileanci su u polufinalu srušili Peru (2:1) na do vrha ispunjenom Nacionalnom stadionu u Santjagu.

Presudio je dvostruki strijelac Eduardo Vargas, ali i igrač više koji je drugu utakmicu zaredom bio "saveznik" domaće selekcije - ovoga puta punih 70 minuta.

Tada je Karlos Sambrano vezao treći ekces na meču - snažno je izbacio loptu sa svoje polovine, ali i zadžao nogu neuobičajeno dugo u vazduhu, dovoljno da kopačkom zakači po leđima Aranguisa.

Ovaj peruanski defanzivac prethodno je bio u klinču sa Arturom Vidalom i Aleksisom Sančesom, zašta je opomenut žutim kartonom. Sudija iz Venecuele Arhote propustio je prije tada da pokaže makar žuti karton Vidalu, koji je Sambrana uhvatio rukom za lice i odgurnuo ga.

Svjetskim medijima to je dalo povoda da konstatuju da su Čileanci ponovo imali pomoć sudija nakon besramnog isključenja Urugvajca Kavanija u četvrtfinalu.

Kako god, činilo se da će brojčano jača "la roha" imati lagan zadatak da se plasira u finale kada je Vargas u 42. minutu uz mnogo muke ugurao loptu u mrežu koja se prethodno odbila od stative nakon centaršuta Sančesa.

Peruanci, koji su bili čak i opasniji dok su snage na terenu bile izjednačene (stativa Gerera na startu meča), izjednačili su u 60. minutu nakon munjevite kontre i autogola čileanskog štopera Garija Medela.

Muk je zavladao na Nacionalnom stadionu, ali sve je to trajalo samo četiri minuta - Edu Vargas je primio loptu na 30 metara od protivničkog gola i briljantnim udarcem ponovo bacio publiku u delirijum.

Napadač Napolija preuzeo je prvo mjesto na listi strijelaca Kopa Amerike sa četiri gola.

"Ovo nije bio najbolji meč koji smo odigrali na turniru. Pritisak i umor učinili su svoje, Peruanci su nam napravili dosta problema, čak i kada smo imali igrača više", kazao je defanzivac Čilea Maurisio Isla, fudbaler Juventusa.

Rival Čileu u finalu biće pobjednik drugog polufinala između Argentine i Paragvaja koje se igra u noći između utorka i srijede u 1.30 po srednjoevropskom vremenu.

"Svako želi da igra protiv Argentine u finalu, ali pogledajte Paragvaj - sa njima se nikad ne zna", dodao je Isla.

Peruanci se sada spremaju za utakmicu za treće mjesto, koja će se igrati u noći između četvrtka i petka.

"Dok je bilo 11 na 11, bili smo ravnopravni, ako ne i bolji. Sa igračem manje bilo je puno teže, ali smo i tada mogli da im pariramo. Idemo dalje, spremamo se za meč za treće mjesto", kazao je napadač Perua Klaudio Pisaro.

Bonus video: