Čile prvi polufinalista Kopa Amerike, Kavani pocrvenio jer je nasjeo na provokaciju Hare (video)

1 komentar(a)
Isla, Čile, Foto: Reuters
Isla, Čile, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 08:46h

Poslije punih 16 godine, domaćin Čile je prvi polufinalista Kopa Amerike, nakon što je u četvrtfinalu sa 1:0 porazio branioca trofeja, Urugvaj, koji je susret završio sa čak dva igrača manje.

Prvo poluvrijeme završeno je bez pogodaka, a u 63. minutu napadač Urugvaja Edinson Kavani isključen je drugim žutim kartonom nakon što je Gonzalo Hara teatralno pao nakon manjeg sukoba na sredini terena, kada je urugvajski napadač nasjeo na provokaciju Hare i opalio mu blagi šamar.

Čileanac je isprovocirao Kavanija tako što mu je "gurnuo" prst u "nezgodno mjesto" i time uspio iznervirati Kavanija, na čiju žalost je sudija vidio samo šamar pa mu je odmah pokazao drugi žuti i put u svačionicu. Prvi žuti karton Kavani je dobio je u prvom dijelu zbog prigovora linijskom sudiji.

Napadač Pari Sen Žermena je nakon nepravednog isključenja potpuno izgubio živce i tek nakon nekoliko minuta burne rasprave sa sudijom i protivničkim igračima, saigrači su ga uspjeli ubijediti da napusti teren.

"Bila je to čista provokacija! Znam da glavni sudija to nije mogao vidjeti, ali gdje je bio pomoćni sudija? Kavani je opravdano reagovao, svi možete vidjeti što se dogodilo, jer postoje slike i televizijski snimak", rekao je selektor Urugvaja Oskar Tabares.

Kavani je inače, ušao u meč potresen, pošto je saznao da mu je otac u alkoholisanom stanju izazvao saobraćajnu nesreću u Urugvaju u kojoj je motociklista izgubio život.

Što se utakmice tiče, igračku dominaciju (80% posjed lopte) Čile je iskoristio tek u 81. minutu kada je Maurisio Isla na asistenciju Horhea Valdivije pogodio za vođstvo.

"Bilo je teško, znali smo protiv koga smo igrali. Urugvaj je više navikao na ovakve utakmice, znali smo da neće biti lako. Imali smo strpljenja da dođemo do gola i da sačuvamo vođstvo", rekao je golman i kapiten Čilea Bravo.

U 88. minutu Urugvajci su ostali i bez Horhea Fusilea koji je takođe dobio drugi žuti karton, ali zbog prekršaja na Sančesu, ali više nije bilo golova. Pri kraju meča isključen je i selektor Urugvaja Oskar Tabares.

"Kada dođete da igrate na ovaj stadion morate da imate najbolje sudije, koji imaju isti kriterijum za obje ekipe. Na početku utakmice Čile je napravio 7-8 faulova koji su zasluživali žuti karton", ljut je bio Tabares.

Hara je već "dirao" Urugvajce

Ovo nije prvi slučaj da Hara "napastvuje" jednog urugvajskog fudbalera.

Prije dvije godine, naime, uhvatio je Luisa Suaresa za genitalije, a Urugvajac se umjesto ugriza, što je s vremenom postao njegov zaštitni znak, odlučio na udarac šakom u glavu kako bi kaznio bezobraznog Haru.

Čile će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela između Bolivije i Perua.

U preostala dva četvrtfinala sastaju se Argentina - Kolumbija i Brazil - Paragvaj.

Bonus video: