Prihodi klubova u sezoni 2013/14. iznose 11,3 milijarde eura

Premijer liga je povećala prihod za dva odsto (879 miliona eura) i tako učvrstila vodeću poziciju s ukupnim prihodom od 3,9 milijardi
74 pregleda 0 komentar(a)
Pari Sen Žermen, Foto: Reuters
Pari Sen Žermen, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 09:38h

Evropsko fudbalsko tržište je u sezoni 2013/14. premašilo 20 milijardi eura prihoda zahvaljujući porastu zaradama klubova „liga petice“ (Premijer lige, Bundes lige, Primere, Serija A i francuske Lige 1), navodi se u Deloitovom „godišnjem pregledu finansija u fudbalu 2015“.

„Treću godinu zaredom klubovi „liga petice“ bilježe rekordan rast prihoda, a "fudbal uživo" i dalje ostaje „premijum sadržaj“ za vlasnike prava na emitovanje koji su spremni da i dalje velikodušno plate prava prenosa vodećim evropskim klubovima“, ističe Den Džons, partner u Deloitovom Odsjeku za analizu sportskog poslovanja.

Premijer liga je povećala prihod za dva odsto (879 miliona eura) i tako učvrstila vodeću poziciju s ukupnim prihodom od 3,9 milijardi.

Prihod od prava prenosa je porastao za 48 odsto (680 miliona), a novi domaći i međunarodni ugovori o pravima prenosa utakmica donijeli su Premijer ligi preko tri četvrtine rasta zarade.

Osmu godinu zaredom Bundes liga je ostvarila rast, ovog puta od 13 odsto (257 miliona) i dostigla 2,3 milijarde eura, što joj je osiguralo drugu poziciju liste evropskih liga s najvećim zaradama.

Novi set lokalnih ugovora o pravima prenosa za Bundes ligu i Cvajtu ukupno iznosi preko 50 odsto više u odnosu na vrijednost prethodnih ugovora, ali uprkos tome vrijednost od prava prenosa Bundes lige ostaje najniža od pet najvećih evropskih liga.

Klubovi iz Primere su ostvarili rast prihoda od tri odsto (65 miliona eura) i dostigli 1,9 milijardi u sezoni 2013/14, a za taj rast su zaslužna dva madridska kluba (Real i Atletiko), dok su ukupni prihodi drugih 18 klubova manji nego prethodne godine.

Neznatnih 22 miliona eura (jedan odsto) rasta ukupnog prihoda Serije A i ostvarenih 1,7 milijardi zamaskirali su značajna kretanja u finansijskom poslovanju najslavnijih italijanskih klubova, koji su u velikoj mjeri zavisili od učešća u evropskim takmičenjima.

Ovo je još jedan dokaz da se klubovi na Apeninima i dalje uglavnom oslanjaju na prihode od prava na prenose, koji su u sezoni 2013/14. činili 59 odsto ukupnih prihoda u ligi, što je najviše od svih “liga petice“.

Ukupan prihod francuske Lige 1 veći je za 201 milion eura (15 odsto i dosegao gotovo 1,5 milijardi eura u sezoni 2013/14, na čelu sa PSŽ-om čiji je rast prihoda 75 miliona eura.

Prosječna posjeta utakmica je bila najveća još od sezone 2008/09, a prihodi od utakmica su porasli za samo pet miliona eura (četiri odsto) i sada su 144 miliona eura, od kojih PSŽ zauzima 44 odsto.

"Pravilo Uefe o finansijskom fer-pleju, zajedno sa mjerama kontrole troškova u pojedinim domaćim ligama, doprinijelo je da klubovi konkretnije upravljaju odnosom svojih prihoda i rashoda. U protekle dvije sezone samo je 31 odsto rasta prihoda evropskih najvećih pet liga potrošeno na plate, dok je za isti period prije potrošeno 61 odsto“, kazao je konsultant u odsjeku za analizu sportskog poslovanja u Deloitu Adam Bul.

Bonus video: