"La Roha" skida krunu Urugvajcima?

Čileanci nikada u istoriji nisu osvojili kontinentalni šampionat, "urusi" brane titulu osvojenu 2011. godine u Argentini
0 komentar(a)
Aleksis Sančes, Foto: Reuters
Aleksis Sančes, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 08:15h

Utakmicom Čile- Urugvaj večeras sat i po nakon ponoći počinje nokaut faza Kopa Amerike.

Prvi od četiri četvrtfinalna para mogao bi da označi kraj snovima „urusa” da mogu da odbrane titulu kontinentalnog prvaka, ali i da izazove sportsku nacionalnu tragediju ako ispadne Čile, jer domaćin ovogodišnjeg takmičenja nikada u istoriji nije osvojio Kopa Ameriku.

Čileanci vjeruju da je konačno došlo vrijeme da iz sedmog puta kada su domaćini pokore Južnu Ameriku, a podrška domovini je stigla i od Manuela Pelegrinija, menadžera Mančester sitija.

"Do sada sam na turniru vidio ekipu koja u svakom trenutku zna šta želi i kako da na terenu uradi ono što od nje traži selektor Horhe Sampaoli. Uvjeren sam da je Čile prava ekipa i, što da ne, da može da osvoji Kopa Ameriku", rekao je Pelegrini.

"La Roha" je u grupi pobijedila u dva od tri meča (savladala je Ekvador i Boliviju, remizirala sa Meksikom), a u međuvremenu je incident Artura Vidala sa vlastima iskoristila da dodatno podigne euforiju u državi.

Zato je Čile i favorit protiv Urgvajaca u četvrtfinalu, tim prije što sastav Oskara Tabaresa nije ostavio poseban utisak do sada na Kopa Americi.

"Spremni smo da idemo do kraja. Niko ne misli da nas protiv Urugvaja čeka lak posao, naprotiv. Sada je svaki meč poput finala i znamo šta treba da radimo", kazao je Vidal.

Čile je u istoriji četiri puta igrao finale Kopa Amerike, a na prethodnom turniru u Argentini 2011. je eliminisan u četvrtfinalu od Venecuele.

Urugvajci, s druge strane, bez Luisa Suaresa i još nekih donedavno standardnih asova imaju pokriće ako već u četvrtfinalu završe takmičenje.

Ipak, niko ne sumnja u karakter reprezentacije koja je 15 puta u istoriji osvajala ovo takmičenje.

Urugvajci, zato, igraju i na kartu rasterećenosti, jer Čile svakako može više da izgubi pred prepunim tribinama Nacionalnog stadiona u Santijagu. Tabaresa raduje i povratak u sastav Dijega Godina koji je odradio meč suspenzije.

Mnogo veći problem bi, međutim, mogao da predstavlja ako Edinson Kavani odluči da napusti reprezentaciju nakon što je saznao da mu je otac Luis učestvovao u udesu i da je u alkoholisanom stanju usmrtio motociklistu.

"Mi smo aktuelni šampioni i tako ćemo se ponašati na terenu. Ne plašimo se nikog, pa ni Čilea", istakao je Tabares.

Žrijeb je odredio da se pobjednik ovog duela u polufinalu sastane sa boljim iz meča Bolivija - Peru.

Četvrtfinalni parovi su i Argentina - Kolumbija i Brazil - Paragvaj.

Bonus video: