Stižu Partizan, Zvezda, Hajduk...?

Petnaest je mogućih rivala Rudara, sve su to šampioni svojih država: Steaua (Rumunija), Seltik (Škotska), APOEL (Kipar), Bate Borisov (Bjelorusija), Ludogorec (Bugarska), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Makabi Tel Aviv (Izrael), Partizan (Srbija), Malme (Švedska), Karabag (Azerbejdžan), Helsinki (Finska), Molde (Norveška), Midtjiland (Danska), Videoton (Mađarska) i Skenderbeg (Albanija)
6 komentar(a)
FK Rudar, Foto: Vesko Belojević
FK Rudar, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.06.2015. 09:16h

Evropsko ljeto zvanično kreće danas - četiri crnogorska kluba će nakon žrijeba u Nionu (12 časova) dobiti protivnike u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Kao i obično, spisak rivala je raznovrstan: mogući rivali su timovi od Škotske do Albanije, od Azerbejdžana do Grenlanda...

Izvjesno je da najteži zadatak čeka šampiona, ekipu Rudara, koja je u nepovlašćenoj grupi žrijeba za 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Nepovlašćeni su i Sutjeska i Mladost u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, ali bi uz malo sreće mogli da dobiju rivala sa kojim makar mogu da se nose. Šansu da najbolje prođe na žrijebu ponovo ima Budućnost, koja je nosilac pred 1. kolo kvalifikacija za LE.

Vlahović: Može i Partizan

Petnaest je mogućih rivala Rudara, sve su to šampioni svojih država: Steaua (Rumunija), Seltik (Škotska), APOEL (Kipar), Bate Borisov (Bjelorusija), Ludogorec (Bugarska), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Makabi Tel Aviv (Izrael), Partizan (Srbija), Malme (Švedska), Karabag (Azerbejdžan), Helsinki (Finska), Molde (Norveška), Midtjiland (Danska), Videoton (Mađarska) i Skenderbeg (Albanija).

UEFA će neposredno pred žrijeb skratiti imena mogućih protivnika tako što će formirati podgrupe, a u Rudaru priželjkuju...

"Kada bih mogao da biram izabrao bih Videoton, mislim da bismo imali šansu", kaže kapiten Neđeljko Vlahović.

U drugu kategoriju, takođe poželjnih rivala, Vlahović bira ekipe koje bi bile magnet za publiku.

"Partizan, Dinamo, zašto da ne? Ili Seltik, prije svih. Takvi timovi bi bili mamac za ljubitelje fudbala".

Na kraju, najnepoželjnija kategorija...

"Ne bih volio Skandinavce, ekipe sa sjsvera - Malme, Helsinki, Molde... Ne privlače me, a prvenstva su im u toku i bili bi puno spremniji od nas", zaključuje Vlahović.

Mečevi 2. kola kvalifikacija za LŠ igraju se 15. i 16. jula, revanši su sedam dana kasnije.

Tomković: Niko sa Balkana

Budućnost je bila povlašćena i prošle godine u 1. kolu kvalifikacija za LE, kada je izvukla amatere iz San Marina i bez problema prošla dalje.

Rivala sličnog kalibra Podgoričani bi mogli da dobiju i ovog ljeta (La Florita iz San Marina, Trakai iz Litvanije, Njutaun iz Velsa, Alaškert iz Jermenije, Koledž Evropa sa Gibraltara...) , ali bi mogao da ih sačeka i puno teži tim, poput osvajačaka Kupa Srbije Čukaričkog, slovenačkog Celja, makedonske Škendije, albanskog Kukešija...

"Volio bih rivala iz San Marina ili Gibraltara, volio bih što lakšeg protivnika", kaže kapiten Budućnosti Mihailo Tomković.

"Želimo da prođemo u 2. kolo kvalifikacija, to je sada prioritet. Ne bih volio nekog od protivnika sa Balkana".

Ognjanović: Zvezda!

Sutjeska i Mladost su u nepovlašćenoj grupi i mogući protivnik je čak i ekipa iz Premijer lige - londonski Vest Hem.

Nikšićani ne bi voljeli Šerif, koji ih je dva puta zaredom eliminisao u kvalifikacijama za LŠ, tu su i neugodni Skandinavci (Rozenborg, Brondbi, Elfsborg), ali i rivali iz nekadašnje Jugoslavije - Zvezda, Vojvodina, Željezničar...

"Kad bih se ja pitao, može Zvezda", kaže defanzivac Nikšićana Dejan Ognjanović, nekadašnji fudbaler Partizana.

"Iz sportskih, ali i ekonomskih razloga, ne bih imao ništa protiv da dobijemo nekog rivala iz okruženja. Dolazak Zvezde napunio bi stadion, bile bi to dvije sjajne predstave".

Šćepanović: Hajduk!

Slične želje imaju iz Mladosti...

"Može Hajduk, može i Zvezda. Bio bi to spektakl", ističe Marko Šćepanović, vezista osvajača Kupa.

Šćepanović je 2007. godine noseći dres Budućnosti postigao sjajan gol protiv splitskog Hajduka (1:1 pod Goricom), što nakon uzavrelog revanša na „Poljudu” nije pomoglo Podgoričanima da prođu (1:0 za Hajduk).

"Ne bih želio prejakog rivala, poput Vest Hema. Ako već moramo da putujemo daleko, bolje da idemo na Farska Ostrva, gdje bismo bili favoriti. Ili da dobijemo rivala sa Malte, zašto da ne", zaključuje Šćepanović.

Prvi mečevi 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope igraju se 2. jula, revanši su 9. jula.

Bonus video: