A bila je obećana zemlja: Počeo fudbalski egzodus iz Kine

Sve više fudbalera se odlučuje da se vrati iz Kine u Evropu, čak i nakon samo desetak odigranih utakmica
393 pregleda 1 komentar(a)
Vicel, Džekson Martines, Foto: Marca
Vicel, Džekson Martines, Foto: Marca
Ažurirano: 14.09.2018. 16:46h

Karlos Teves, Žervinjo, Paulinjo, Vicel, Oskar, Demba Ba, Mohamed Sisoko, Asamoa Đan...

Do prije samo dvije sezone, Kina je bila fudbalska meka, čak i za poznate igrače evropskih klubova koji su bili na svom vrhuncu.

"Došao sam ovdje zbog para, koga briga za Mundijal? Ne želim da budem siromašan kada ostarim i da živim od sjećanja kako sam nekada igrao za Brazil na Svjetskom prvenstvu. Šta imam od toga?", čuvena je izjava Brazilca Oskra, koji je u januaru 2017. prešao iz Čelsija u Šangaj.

Nije bio jedini koji je otišao zbog para, ali jeste jedini koji je bez ustezanja pričao o tome.

Kineska Super liga, u međuvremenu, nije napravila bum kakav se očekivao, nije se čak ni približila popularnosti kakvu u svijetu imaju najjače evropske lige.

Sve se to odražava na sponzore, TV kompanije koje plaćaju basnoslovne svote za televizijska prava... Tek, u kineskom fudbalu više nema toliko novca, ili je liga toliko neatraktivna da se sve više fudbalera odlučuje na povratak.

Kineski fudbal se ovog ljeta suočava sa prvim velikim "egzodusom" fudbalskih zvijezda.

Najpoznatiji je primjer Aleksa Vicela, 29-godišnjeg Belgijanca, koji je nedavno napustio kineski Tjanđin i obukao dres Borusije Dortmund. Standardni belgijski reprezenantivac je prije samo godinu i po odbio ponude brojnih velikih evropskih klubova da bi za basnoslovan novac otišao u Kinu.

On nije jedini.

Gael Kakuta, 27-godišnji Francuz, nekadašnja nada Čelsija i bivši igrač Sevilje, napustio je redove ekipe Hebei Forčn i pristupio novom španskom prvoligašu, Rajo Valjekanu.

Džekson Martines, Kolumbijac, nekadašnji fudbaler Porta i Atletiko Madrida, stigao je u portugalski Portimonense, kao pozajmljen igrač Gvangžu Evergrandea.

Žervinjo, napadač iz Obale Slonovače, nekada ubojiti ofanzivac Lila, Arsenala i Rome, uzeo je ispisnicu iz ekipe Hebei Forčn i potpisao za italijansku Parmu, koja se nakon mnogo godina vratila u Serija A.

Huan Kala, španski defanzivac, nekadašnji igrač Sevilje, Granade i Hetafea, odigrao je samo 11 utakmica za kineski Henan, a nedavno se vratio u Las Palmas.

Žoze Fonte, portugalski defanzivac, bivši štoper Kristal Palasa, Sautemptona i Vest Hema, upisao je svega sedam nastupa u ekipi Dalijena, prije nego što je ovog ljeta pristupio francuskom Lilu.

Srbin Nemanja Gudelj je takođe napustio redove Gvangžu Evergrandea, ali nije želio da se odrekne ogromne plate - zato je na pozajmicu prešao u Sporting iz Lisabona.

Tu je i Nikolas Agire, Španac, koji je obukao dres Granade, pošto je napustio kineski Dangdai Lifan.

Bonus video: