Srbija je šampion svijeta! (video)

Izabranici Veljka Paunovića su u finalu savladali Brazil nakon produžetaka sa 2:1
87 pregleda 0 komentar(a)
Omladinci Srbije, Foto: Reuters
Omladinci Srbije, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2015. 12:10h

Prvi put poslije titule Jugoslavije na Mundijalu u Čileu 1987. godine, još jedna omladinska fudbalska selekcija sa ovih prostora se okitila titulom prvaka svijeta - omladinska reprezentacije Srbije!

Izabranici Veljka Paunovića su u finalu šampionata na Novom Zelandu savladali Brazil nakon produžetaka sa 2:1.

Odlučujući gol postigao je Nemanja Maksimović u 118. minutu.

Prije toga je Staniša Mandić doveo Srbiju u vođstvo u 70. minutu, ali je samo tri minuta kasnije Andreas Pereira izjednačio.

Srbija je na impresivan način stigla do pehara. U grupi je bila prva ispred Urugvaja, Malija i Meksika, ali nevjerojatni pohod "orlića" trajao od početka do kraja nokaut faze.

U osmini finala protiv Mađarske gubili su 1:0 sve do sudijske nadoknade, kada je Šaponjić izjednačio, a onda (kao i u finalu), dva minuta prije kraja drugog produžetka Srbija golom, tačnije autogolom Tabera pobjeđuje 2:1.

U četvrtfinalu sa Sjedinjenim Američkim Državama uslijedili su novi produžeci, ali kako ni tada nije bilo pobjednika, ali ni golova, putnik u polufinale je odlučen penalima i pronađen je tek nakon devete serije, a za pobjedu Srbije i tada je zabio Maksimović, strijelac odlučujućeg gola u finalu.

Polufinale protiv Malija donijelo je nove produžetke; Srbija je povela preko Živkovića, izjednačio je Kone, a pobjednički gol (2:1) postigao je Šaponjić u 101. minutu.

Finale naravno nije moglo završiti nego produžecima, a Srbija je opet bila uspješna...

Bitka sa "kariokama"

Poslije uvodnog ispitivanja snaga, Brazil je preuzeo inicijativu, imao je više loptu u svom posjedu i bio opasniji rival na terenu. U prvih 25 minuta meča Brazil je stvorio tri dobre prilike, ali se u tim momentima istakao kapiten Srbije, golman Predrag Rajković.

Brazil je prvi put zaprijetio u 10. minutu. Poslije slobodnog udarca sa desne strane loptu iz šesnaesterca Srbije izbacio je Miloš Veljković, ona pala pravo na nogu Žeanu Karlosu, koji je šutirao iz prve sa ivice kaznenog prostora, ali je Rajković odlično intervenisao.

Samo desetak minuta kasnije Gabarijel Žesus je prošao po desnoj strani, prevario je dva odbrambena igrača Srbije, ali se Rajković ponovo dobro postavio. U 26. minutu, poslije akcije izabranika Veljka Paunovića, uslijedio je prodor Žoaa Pedra koji je pretrčao 70-80 metara i ušao u kazneni prostor, ali se spetljao pa je intervenisala odbrana Srbije.

Tek u posljednjih desetak minuta prvog poluvremena Srbija se oslobodila pritiska i stvorila dvije šanse. Prvi udarac u okvir gola Srbija je uputila u 34. minutu kada je Milan Gajić dobro šutirao sa tridesetak metara, ali je golman Brazila bio na mjestu.

Sergej Milinković-Savić je u 42. minutu poslao sjajnu loptu do Ivana Šaponjića koji je izašao sam pred gol Brazilaca, ali je otišao suviše iskosa i nije mogao ozbiljnije da ugrozi golmana Žeana.

Najbolju priliku za pogodak Srbija je propustila u posljednjim sekundama prvog dijela igre. Živković je izveo korner sa desne strane, gađao je drugu stativu na kojoj je bio Srđan Babić, on je poslao do Milinković-Savića, ali je njegov udarac sa peterca zaustavio golman Brazila.

Drugi dio meča bolje je otvorio Brazil, koji je već u 49. minutu imao sjajnu priliku za gol. Poslije velike gužve u šesnaestercu Nemanja Antonov je uspio da izbaci loptu, koja je stigla do Danila, ali je kapiten Brazila šutirao preko gola.

U 60. minutu dobar napad Živkovića i Gajića završio je udarcem fudbalera OFK Beograda, ali je Žean bio dobro postavljen.

Izabranici Veljka Paunovića su u 70. minutu izveli odličan napad, koji je krunisan golom Staniša Mandić (momka rodom iz Herceg Novog). Živković je prošao po desnoj strani, dodao je loptu do Maksimovića, a on je upitio centaršut na drugu stativu gdje je bio Mandić ostao sam i lako je proslijedio u mrežu Brazilaca.

Radost Srbije je, međutim,, kratko trajala jer je Andreas Pereira samo tri minuta kasnije matirao Rajkovića. Pereira je sve sam uradio, a dosta su mu pomogli i fudbaleri Srbije kojima je u tim trenicima očigledno pala koncentracija. Prošao je Pereira po lijevoj strani, prevario čak četvoricu igrača Srbije, šutirao, Rajković je zakačio loptu, ali nije uspio da je zaustavi, pa je na semaforu pisalo 1:1.

Od gola Srbije Brazilci su preuzeli inicijativu, diktirali su tempo, bili opasniji, a mogli su i da riješe meč u 91. minutu. Babić je na 20 metara od gola napravio prekršaj i poklonio slobodan udarac Brazilu, koji je dobro izveo Pereira, ali je Rajković na golu bio još bolji.

Promjene rezultata do kraja utakmice nije bilo, pa se otišlo u produžetke - četvrte uzastopne Srbiji na ovom šampionatu.

Reprezentacija Malija osvojila je 3. mjesto , pošto je jutros u Oklendu savladala Senegal sa 3:1.

Paunović: Titulu posvećujem pokojnom ocu

Selektor Srbije Veljko Paunović titulu prvaka svijeta posvetio je pokojnom ocu Blagoju, koji je preminuo prije šest mjeseci.

"Prvenstveno želim da se zahvalim našem narodu i zemlji, zbog podrške koju smo imali ovdje na Novom Zelandu i širmo svijeta. Ovaj trofej posvećujem mom ocu, koji je preminuo prije šest meseci. Ovo je za njega", rekao je Paunović za sajt FIFA.

Paunović je čestitao protivniku i rekao da je selekcija Brazila takođe zaslužila tofej.

"Mnogo smo naučili od njih i čestitam im na nevjerovatnom fudbalu, koji su prikazali danas. Imali smo sreće, ali sreća je sastavni dio fudbala i morate da je zaslužite. Mislim da je moj tim više htio pobjedu i da osvoji ovaj trofej", rekao je Paunović.

Paunović očekuje da zlatna generacija srpskih fudbalera napravi velike karijere.

"Moji momci mogu da se popnu na vrh svijeta i u seniorskoj konkurenciji. U ovoj generaciji ima mnogo dobrih igrača i oni će u narednih 10 godina igrati najveće utakmice, kako u reprezentaciji, tako i u najboljim klubovima na svijetu. Vrijeme ja za ovu generaciju da odmah odraste i kaže zbogom igranju u mladim kategorijama", dodao je Paunović.

Mikali: Srbija nas nadmašila u onom najvažnijem

Selektor Brazila Rožerio Mikali rekao je danas da je razočaran zbog poraza od Srbije (2:1) .

"Teško je odmah ocijeniti kako smo izgubili ovaj meč. Bili smo bolji u mnogim segmentima igre, ali Srbija nas je nadmašila u onom najvažnijem - postizanju golova. Moramo da im čestitamo na pobjedi, jer se radi o veoma dobrom timu. Može se vidjeti da su duže vrijeme na okupu", rekao je Mikali za sajt FIFA.

On je dodao da je ponosan na njegove igrače zbog partija koje su pružili na šampionatu.

"Veoma smo razočarani jer smo ostali bez trofeja, ali napuštamo ovo prvenstvo u dobrom raspoloženju, zbog načina na koji smo igrali. Ovi fudbaleri tek počinju svoje karijere, nadam se i vjerujem da će napraviti velike stvari za Brazil u budućnosti", rekao je Mikali.

Traore MVP SP, Rajković najbolji golman

Za najboljeg igrača šampionata (MVP) proglašen je reprezentativac Malija Adama Traore, dok su druga i treća nagrada pripale Brazilcu Danilu i Sergeju Milinkoviću-Saviću.

Golman Srbije Predrag Rajković izabran je danas za najboljeg čuvara mreže.

"Nagrada mi mnogo znači. Ipak trebalo bi istaći da ona pripada cijelom timu, jer bez njihove pomoći nikada ne bismo osvojili titlulu", poručio je Rajković.

Golman Crvene zvezde dodao je da se osvajanjem titule prvaka svijeta "ostvario san".

"Imali smo slavljeničku atmosferu u svlačionici, ali prava proslava nas čeka kada se vratimo u Beograd. Ova titula mnogo znači za našu zemlju. Ne znam šta možemo da očekujemo, ali sigurno će biti nešto veliko", izjavio je Rajković za sajt FIFA.

Bonus video: