Kolumbija nakon 24 godine pobijedila Brazil, isključeni Nejmar i Baka (video)

0 komentar(a)
Muriljo, Foto: Reuters
Muriljo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 09:20h

Godinu dana nakon poraza u Fortalezi, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, Kolumbija se barem djelimično revanširala Brazilu za tadašnji poraz (2:1), u kojem je Zuniga "osakatio" Nejmara -

Kolumbijci su slavili 1:0 u meču 2. kola grupe C Kopa Amerike, a jedini gol postigao je Džejson Murillo u 36. minutu.

Poređenje utakmice grupne faze kontinentalnog takmičenja (iz koje čak i dvije najbolje trećeplasirane ekipe idu u nokaut fazu) sa mečom četvrtfinala Mundijala nije moguće, ali je pobjeda nad "kariokama" svakako "slatka" za Kolumbiju, koja do noćas nije savladala Brazil još od daleke 1991. godine.

To je prvi poraz "karioka" od jula 2014. (i meča za treće mjesto na Mundijalu, od Holandije 3:0), od kada je za kormilom selektor Dunga.

U međuvremenu, Brazilci su "vezali" 11 pobjeda, a posljednja je bila protiv Perua sa 2:1. na početku Kopa Amerike.

S obzirom na to da je Kolumbija u prvom kolu izgubila od Venecuele, dok je Brazil pobijedio Peru, Kolumbijci su puno žustrije napadali u prvom dijelu, ali bez pomoći Radamela Falkaa, koji je i na ovoj utakmici potvrdio lošu formu iz prošle sezone u Mančester junajtedu.

Zato je pred golom u 36. minuti priseban bio Interov štoper Muriljo, pa je loptu koja se odbijala po kaznenom prostoru, iz blizine i velike gužve zabio u brazilsku mrežu za jedini gol na utakmici i njegov prvi za reprezentaciju.

"Imali smo odličnu taktiku za ovaj meč, i uspjela je. Prije četiri dana smo izgubili od Venecuele, iako smo dobro igrali. Danas smo igrali dobro i pobijedili. Nekad, jednostavno, bude tako", rekao je kolumbijski as iz Reala, Hames Rodriges.

Brazil je razočarao u ovom meču a najviše uzbuđenja je uslijedio nakon što je čileanski sudija Oses označio kraj utakmice.

Bijesni Nejmar loptom je "napucao" rivala Pabla Armera, a u obranu saigrača stao je Karlos Baka, koji je snažno odgurnuo Barsinu zvijezdu, pa su obojica isključeni poslije dvoboja.

"Zbog čega sam isključen? Ja sam primio udarac i bio odgurnut. Stavite slabog arbitra da sudi i ovo će se dogoditi. Ništa ne može da me izludi kao sudije koje ne sviraju dobro", rekao je Nejmar.

"Nisam bježao od odgovornosti ni kada sam imao 17 godina, pa neću ni sada. Nismo igrali dobro protiv Kolumbije, ja prvi. Moramo ostati mirni i nadati se da ćemo dobiti sljedeću utakmicu", dodao je Nejmar.

U posljednjem kolu Kolumbija igra protiv Perua, a Brazil sa Venecuelom.

Alveš: Svi su protiv Brazila

Reprezentativac Brazila Dani Alveš kritikovao je danas sudije na utakmici sa Kolumbijom, na kojoj su se fudbaleri oba tima tokom meča u više navrata sukobljavali, pravili oštre prekršaje, a sve je kulminiralo je po isteku 90. minuta..

Nejmar je u prvom poluvremenu dobio žuti karton zbog navodnog igranja rukom prilikom pada pred golom Kolumbije.

"Ne znam zbog čega je Nejmar bio nervozan. Krivica je na sudijama. Oni znaju da je Nejmar igrač sa stavom. Nije trebalo da dobije žuti karton. Sudije moraju da prestanu da razmišljaju o sebi kao o učesnicima. Oni su tu da sude utakmicu", rekao je Alveš za brazilsku televiziju Globo.

"Ovo se dešava u svakoj utakmici protiv Brazila. Moramo da budemo jaki i da prevaziđemo teške trenutke. Sada su svi protiv Brazila. Moramo da budemo mirni. Uprkos mladim igračima, naša grupa je iskusna. Doborodošli na Kopa Ameriku", dodao je Alveš.

Bonus video: