Izvinili se zbog kukastog krsta: “Ovo je sramota za cijelu Hrvatsku"

Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski fudbal, nego i hrvatsku državu," kazala je Grabar-Kitarović
51 pregleda 180 komentar(a)
Hrvatska - Italija, Foto: Reuters
Hrvatska - Italija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2015. 10:35h

Hrvatski fudbalski savez je uputio izvinjenje nakon što je nacistički simbol – kukasti krst - osvanuo na fudbalskom terenu uoči kvalifikacionog meča protiv Italije za Euro 2016.

"Ovo je sabotaža i krivično djelo ", rekao je Tomislav Pacak, portparol Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS). “Očekujemo da će policija identifikovati počinioce.

“Ovo je sramota ne samo za HNS već i za čitavu Hrvatsku," dodao je.

Utakmica je odigrana bez prisustva navijača, nakon što je Hrvatska kažnjena zbog rasističkog skandiranja navijača protiv Norveške u martu.

Pacak je dodao da je UEFA obaviještena o incidentu, koji je zasijenio remi (1-1) dvije reprezentacije koji se bore za prvo mjesto u grupi H.

Kukasti krst (svastika) - simbol nacističke Njemačke - viđen je u prvom poluvremenu a osoblje stadiona u Splitu pokušalo je da ga prekrije tokom poluvremena, ali bezuspješno.

Nije poznato ko je odgovoran za incident.

“Koliko znamo, simbol je utisnut na teren 24 do 48 sati prije utakmice kako bi bio vidljiv tokom utakmice”, pojasnio je Pacak.

“Izvinjavamo se svim ljubiteljima fudbala koji su gledali utakmicu na televiziji, i jednom i drugom timu i našim gostima iz Italije zbog nacističkog simbola.”

Hrvatska je bila prisiljena da zatvori dio stadiona za utakmicu protiv Norveške u martu, kako dio kazne za ponašanje svojih navijača na San Siru.

Međutim, navijači koji su prisustvovali meču sa Norveškom izazvali su još veće probleme, zbog čega je meč sa Italijom odigran na praznom stadionu.

“To je jedan od naših problema i radimo na tome da ga riješimo,” rekao je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza. “Mi ćemo govoriti o tome u subotu , ali ja sam veoma ljut”.

Grabar-Kitarović osudila postavljanje svastike

Kancelarija predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović osudila je postavljanje kukastog krsta, upozorivši da Hrvatska ima ozbiljan problem s huliganima koji žele da je ocrne, prenijela je agencija Hina.

"Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu", saopštila je kancelarija predsjednice Grabar Kitarović.

Kako je istaknuto, "Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski fudbal, nego i hrvatsku državu".

Grabar Kitarović je ocijenila da je tim činom nanesena nemjerljiva šteta ugledu hrvatskih građana u svijetu. Smatra, stoga, da tome i takvima treba konačno stati na kraj.

"Tražim hitnu istragu, odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja", navela je predsjednica Hrvatske u saopštenju.

Bonus video: