Remi na praznom "Poljudu", BiH se vratila, Vels i Island na korak od raja

Garet Bejl srušio Belgiju i doveo Vels na korak od prvog plasmana na veliko takmičenje od davne 1958. Nova senzacija Islanda "ribari" nakon pobjede nad Češkom blizu prvog plasmana na veliko takmičenje ikada
3 komentar(a)
Bufon, Foto: Beta-AP
Bufon, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.06.2015. 21:27h

Očekivani remi Hrvatske i Italije pred prazmim stolicama "Poljuda", preokret BiH protiv Izraela za povratak u igru, te velike pobjede Velsa i Islanda - epilog je prve večeri junskog termina kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Hrvati i Italijani su igrali u Splitu pred praznim tribinama zbog kazne koju je zaradio domaćin nakon nacističkih ispada navijača u novembarskom meču sa Norveškom. Uprkos nedostatku huka sa tribina, na "Poljudu" je gledano ludo prvo poluvrijeme, posebno početak meča.

Domaćin je, naime, već u 7. minutu promašio penal, kada je Đanluiđi Bufon "skinuo" šut Marija Mandžukića. Samo četiri minuta kasnije Italijani su trebali da vode, pošto je gol El Šaravija neopravdano poništen iz ofsajda. Italijani su se bunili, Hrvati su to iskoristili, sijevnula je kontra, Rakitić je kao na tacni poslužio Mandžukića, koji se sa pet metara revanširao Bufonu za odbranjeni penal i "vatreni" su poveli.

Napadač Atletiko Madrida bio je centralna figura meča, u 36. minutu je igrao rukom u svom šesnaestercu i skrivio penal, koji je elegantno realizovao Kandreva.

Ovo je treći uzastopni meč Hrvatske i Italije koji je završen 1:1, nakon duela u grupi na Euru 2012, te septembarskog kvalifikacionog meča u Milanu. Hrvatska je sačuvala prvo mjesto sa 14 bodova, Italija je ostala druga sa 12, dok je trećeplasirana Norveška (10) usporila nakon remija u Oslu sa Azerbejdžanom Roberta Prosinečkog.

Bosna i Hercegovina je u Zenici primila gol od Izreala u 41. minutu i pogledala u lice eliminaciji, no odgovor čete Mehmeda Baždarevića bio je ekspersan - već do poluvremena, "ljiljani" su preokrenuli na 2:1, a u nastavku dodali još jedan gol za povratak u trku.

Junak je Edin Višća, napadač Istanbula, koji je postigao dva gola, a pogodio je i Džeko iz penala. Bosanci su i dalje peti, ali imaju šanse da osvoje makar treće mjesto i plasiraju se u baraž, jer im Izraelci i Kiprani bježe samo bod.

Vrh grupe u kojoj su Bosanci polako dobija rasplet, i to senzacionalan - selekcija Velsa je šokirala Belgiju u Kardifu (1:0) i ostala sama na prvom mjestu, sa tri boda više od "crvenih đavola".

Najskuplji svjetski fudbaler Garet Bejl nije blistao protekle sezone u Realu, ali je zato na dobrom putu da odvede "zmajeve" na prvo veliko takmičenje još od Mundijala u Švedskoj 1958, kada se proslavio maloljetni Pele!

Bejl je u 24. minutu ostao sam na petercu nakon velike greške odbrane Belgije i provukao loptu ispod Kurtoe za veliko slavlje domaćih navijača.

Šta tek reći za selekciju Islanda, koja je nakon pobjede nad Češkom u Rejkjaviku preuzela prvo mjesto u grupi A i stigla na korak od prvog plasmana na veliko takmičenje ikada!

Česi su poveli u 55. minutu golom Boreka Dockala, ali "ribari" nisu paničili, već su pogocima Gunarsona u 60. i Sigtorsona u 76. minutu "upecali" Čehe stigli do istorijske pobjede.

I Holandija se konačno vratila u trku - ekipa Gusa Hidinka nije dozvolila iznenađenje u Letoniji, slavila je sa 2:0 golovima Vinalduma u 67. i Narsinga u 71. minutu. "Narandžasti" će, međutim, morati dobro da se pomuče kako bi obezbijedili direktan plasman na Euro, jer im Island bježi pet, a Češka tri boda...

Rezultati:

Grupa A:

Kazahstan - Turska 0:1 (0:1)

Island - Češka 2:1 (0:0)

Letonija - Holandija 0:2 (0:1)

Tabela: Island 15, Češka 13, Holandija 10, Turska 8, Letonija 3, Kazahstan 1.

Grupa B:

Andora - Kipar 1:3 (1:2)

BiH - Izrael 3:1 (2:1)

Vels - Belgija 1:0 (1:0)

Tabela: Vels 14, Belgija 11, Kipar 9, Izrael 9, BiH 8, Andora 0.

Grupa H:

Hrvatska - Italija 1:1 (1:1)

Malta - Bugarska 0:1 (0:0)

Norveška - Azerbejdžan 0:0

Tabela: Hrvatska 14, Italija 12, Norveška 10, Bugarska 8, Azerbejdžan 4, Malta 1.

Bonus video: