Sedam razloga zbog kojih ne treba propustiti Kopa Ameriku

0 komentar(a)
Kopa Amerika - plaža La Serena, Foto: Reuters
Kopa Amerika - plaža La Serena, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2015. 14:44h

Duelom između domaćina Čilea i Ekvadora rano jutros počelo je 44. izdanje Kopa Amerike - šampionata najboljih južnoameričkih i srednjoameričkih reprezentacija.

Neke od najvećih zvijezda svjetskog fudbala i najmoćnijih reprezentacija takmičiće se do 4. jula na prvenstvu koje ima posebnu aromu. Britanski BBC nabrojao je nekoliko razloga zbog kojih ne treba propustiti Kopa Ameriku.

Izdvajamo sedam...

Najveće zvijezde

Nema Luisa Suaresa, koji još služi kaznu Fife zbog ujedanja, ali dovoljna su dva njegova saigrača iz Barselone - Mesi i Nejmar. Dovoljan je i njegov zemljak Edison Kavani, te Serhio Aguero, Karlos Teves, Hames Rodriges, Aleksis Sančes...

Istorija

Kopa Amerika je najstarije kontinentalno takmičenje na svijetu. Sve je počelo 1916, čak 14 godina prije održavanja prvog Mundijala. Ovo je 44. izdanje.

Nepredvidivost

Tu je Brazil, tu je Argentina, ali bez obzira - Kopa Amerika je uvijek bila teška za prognozu. Paragvaj je, na primjer, na Kopa Americi 2011. igrao finale, iako nije dobio nijedan meč! Tri remija u grupi i dvije pobjede na penale u nokaut fazi bili su dovoljni...

Koncentracija kvaliteta

Za razliku od Mundijala, gdje učestvuju 32 reprezentacije, ili Evropskog prvenstva na kojem će ubuduće igrati 24 tima, na Kopa Americi je svega 12 učesnika - osam prolazi u drugu fazu.

Pritisak

Brazil i Argentina čine „veliki dvojac” latino-američkog fudbala, ali baš na tim selekcijama je ogroman pritisak javnosti i navijača kojima je fudbal mnogo više od običnog loptanja. Argentinci čekaju na trofej od 1993, Brazilci imaju skoro duplo manje titula od Urugvaja...

Napadački balans

Svaki Kopa Amerika ima karakterističan ton. Prije četiri godine odbrane su bile na vrhuncu, ali „gaučosi” tada nisu našli načina da iskoriste potencijal Lea Mesija, Nejmar je još bio nezreo mladić, Hames je igrao za mladu reprezentaciju Kolumbije. Očekuje li se sada eksplozija napadačkog fudbala?

Egzotika

Šarolikost na terenu i na tribinama, tipične latino boje - fudbal blista u punom sjaju na tlu Južne Amerike, pokazao je to i Mundijal u Brazilu prošlog ljeta. Čile, sa gorostasnim Andima i prelijepim plažama, ponudiće nastavak te priče.

Bonus video: