Interpol privremeno prekinuo saradnju sa FIFA, u Nionu razočarani

0 komentar(a)
Interpol
Interpol
Ažurirano: 12.06.2015. 11:08h

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, Interpol privremeno je prekinula projekat saradnje vrijedan 20 miliona eura sa Svjetskom fudbalskom federacijom (FIFA), sve dok traje istraga zbog skandala sa korupcijom.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Stok rekao je da je odluka o suspenziji saradnje sa FIFA donijeta "u svijetlu trenutne situacije u kojoj je FIFA".

Interpol se u maju 2011. godine dogovorio sa FIFA da tokom 10 godina finansira program borbe protiv namještanja mečeva.

Veliki korupcionaški skanadal izbio je u FIFA krajem maja, kada su u hotelu u Cirihu uhapšenja sedmorica zvaničnika te organizacije, da bi nedugo zatim i predsjednik FIFA Sep Blater podnio ostavku.

FIFA je, sa druge strane, razočarana odlukom Interpola.

"Razočarani smo saznanjem da je Interpol suspendovao saradnju sa FIFA u borbi protiv namještanja u fudbalu. Naša saradnja u posljednje četiri godine bila je ključna u rješavanju međunardnih problema sa namještanjem mečeva", kaže se u saopštenju FIFA.

Kako se navodi, "uspjeh ovog programa nema nikakve veze sa trenutnim problemima sa kojima se suočava FIFA"

"Mislimo da će ova jednostrana odluka imati negativan uticaj na borbu protiv kriminalnih aktivnosti. FIFA ostaje posvećena ovoj važnoj i uspješnoj saradnji i radiće na tome da se ona što je moguće pre nastavi.", zaključuje se u saopštenju FIFA.

Bonus video: