Latino ludilo: Mesi i Nejmar preskaču Ande

Može li Mesi da prekine negativni niz Argentine u Južnoj Americi, koji traje 22 godine?
4 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2015. 14:39h

U noći između četvrtka i petka po srednjoevropskom vremenu počinje 44. izdanje Kopa Amerike - najstarijeg kontinentalnog takmičenja na svijetu, utemeljenog prije tačno 99 godina.

Domaćin je Čile, titulu brani Urugvaj, a favorit je - Argentina (kladionice nude koeficijent 3), koja sa Leom Mesijem želi da osvoji 15. zvjezdicu na svom kontinentu i izjednači se sa apsolutnim rekorderom - selekcijom Urugvaja.

Jasno, sve oči su uprte u najboljeg fudbalera današnjice, koji igra sezonu iz snova; prije četiri dana je kompletirao „tripletu” sa Barselonom i fudbalski svijet ne očekuje ništa drugo nego nastavi niz u Južnoj Americi i konačno osvoji jedan veliki trofej sa nacionalnom selekcijom.

Trijumf na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine za fudbalsku javnost „gaučosa” nema toliki značaj - računaju se samo Svjetsko prvenstvo (poraz od Njemaca u finalu prošle godine) i Kopa Amerika, gdje je Argentina posljednji put trijumfovala 1993. sa Batistutom, Simeoneom, Redondom i Goikoečeom.

Može li Mesi da prekine ovaj negativan niz, koji traje 22 godine? Ovoga puta imaće i pomoć Karlosa Tevesa, koji se vraća u nacionalnim tim nakon tri godine.

No, eksperti upozoravaju: ne očekujte čuda, Mesi je istrošen! Ove sezone je već odigrao 57 utakmica za Barselonu u svim takmičenjima, nije odmarao od jula prošle godine. I nedavno finale Lige šampiona u Berlinu pokazalo je da “malom geniju” iz Rosarija ponestaje goriva.

I dok će evropske fudbalske zvijezde već od ponedjeljka biti na plažamama, Mesi, Aguero, Nejmar, Aleksis Sančes i ostali latino-čarobnjaci će u naredna 23 dana trčati za loptom u Santjagu, Vina del Maru i šest drugih čileanskih gradova.

"Naš cilj je trijumf", poručuje Mesi, uprkos svemu.

"Velika je čast igrati za nacionalni tim, nositi ovaj dres, staviti na ruku kapitensku traku".

Više od 20 hiljada argentinskih navijača preći će Ande u nadi da će ova selekcija Argentine konačno preokrenuti istoriju - „gaučosi” su 2007. poraženi u finalu od Brazila (ubjedljivih 3:0), dok su prije četiri godina na svojoj teritoriji izgubili u četvrtfinalu od Urugavaja, na penale, u Santa Feu.

Drugi favorit je Brazil (koeficijent na trijumf 4,6), dok na rekordere i aktuelne šampione Uruse, malo ko računa - samo zbog odsustva Luisa Suaresa, koji još odrađuje suspenziju Fife za nacionalnu selekciju zbog prošlogodišnjeg ujedanja Kjelinija.

Umjesto Urugvaja, računa se na Čile - domaćin takmičenja želi da sa Vidalom i Sančesom osvoji svoju prvu Kopa Ameriku.

“Možemo li da prekinemo 99 godina bola”, pitaju se čileanski mediji.

Više od svega, tu je i Kolumbija, sa Hamesom Rodrigesom, Karlosom Bakom, ali i povratnikom - Radamelom Falkaom.

Ne treba otpisivati ni Meksiko, neki vjeruju u Ekvador i Paragvaj, dok su Peru, Venecuela i Bolivija i Jamajka totalni autsajderi.

Ekipe su podijeljene u tri grupe od po četiri tima - u četvrtfinale idu prvoplasirani, drugoplasirani i dva najbolja drugoplasirana.

Finale je 4. jula, u Santijagu.

Rehabilitacija "karioka"

Iako su osvajali Svjetsko prvenstvo rekordnih pet puta, Brazilci nemaju slavnu istoriju na Kopa Americi. Makar ne u onoj mjeri u kojoj je imaju Urugvajci (15 titula) i Argentinci (14). „Karioke” su, naime, svega osam puta bile najbolje na svom kontinentu.

No, ovaj Kopa Amerika za Brazilce ima poseban značaj. Takmičenje dolazi samo godinu nakon jedne od najvećih blamaža ikada - poraza od Njemaca 7:1 u Belo Horizonteu, u polufinalu Mundijala.

I dok eksperti upozoravaju da će najvećoj fudbalskoj naciiji trebati decenije da se oporavi od tog poraza, navijači, fudbaleri i novi selektor Karlos Dunga vjeruju da rane mogu da se saniraju - odmah!

"Ako osvojimo Kopa Amerika, vjerujem da će mnogi zaboraviti poraz od Njemačke. Započinjemo proces rehabilitacije brazilskog fudbala", najavljuje Dunga.

Za najveću brazilsku zvijezdu, Nejmara, Kopa Amerika je kao nastavak Mundijala, u kojem zbog povrede nije igrao završnicu.

Bonus video: