Crnogorska odbrana pala iz sumnjivog penala

Poraz kao poraz nije tragičan, ali bi bilo teže ga podnijeti pred duel sa Švedskom ako su povrede Stevana Jovetića i Marka Baše ozbiljne
9 komentar(a)
Stevan Jovetić, Foto: Reuters
Stevan Jovetić, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2015. 21:56h

Crnogorski fudbaleri su porazom u Danskoj (2:1) najavili duel sa Švedskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali poraz kao poraz može da se podnese.

Bilo bi, međutim, teže prihvatiti ga pred duel u Stokholmu ako se ispostavi da su povrede Stevana Jovetića i Marka Baše ozbiljnije.

Napadač Mančester sitija je postigao prvi gol na meču u 17. minutu na "Enerdži Viborg areni", a već u 42. se približio aut liniji i nakon kraćeg razgovara sa selektorom Brankom Brnovićem skinuo kapitensku traku i napustio igru. Baša je izašao na poluvremenu...

Crna Gora je, inače, odigrala defanzivan meč, rijetko je pokušavala da ugrozi gol protivnika, a iz jedinog šuta u okvir joj je to i uspjelo. Poraz je uslijedio u posljednjih 20 minuta - uz grešku golmana Mladena Božovića kod šuta Kristijana Eriksena i iz penala (sumnjivog) koji je u gol pretvorio Viktor Fišer.

Bravure Hojbjerga, pa gol Jovetića

Crna Gora je prvih 15 minuta bila na svojoj polovini, u tim momentima je Bajernov biser Pjer Hojbjerg činio čuda po strani koju je pokrivao prirodni štoper Žarko Tomašević, ali Božović nije imao previše posla... I praktično prvi ozbiljniji izlet na polovinu protivnika Crna Gora je iskoristila da povede.

Marko Bakić je izveo korner, Stefan Mugoša je skokom poremetio odbranu Danaca, a Jovetić primirio loptu i pogodio mrežu Kaspera Šmajhela.

Od tog trenutka pa sve do kraja poluvremena „hrabri sokoli” su bili sigurniji i na sredini i u posljednjoj liniji. Poluvrijeme je tako odrađeno vjerovatno onako kako je želio Brnović.

Danci su, međutim, u nastavku pojačali tempo, Crna Gora gubila svježinu, pa je izostanak Jovetića u napadu sve više dolazio do izražaja.

Dva poklona domaćinu

Poulsen i fenomenalni Hojbjerg su mučili odbranu Crne Gore, a izjednačenje je stiglo u 71. minutu kada je Eriksen mlako šutirao sa 11 metara. I takav udarac je bio težak za Božovića - loptu mu je prošla ispod ruku i Danci su dobili neočekivan poklon od našeg golmana.

U tom trenutku je postalo jasno da Crna Gora teško može da ide na pobjedu i da je jedina dilema da li će uspjeti da se odbrani.

Nažalost, nije, iako je porazu kumovala i odluka norveškog arbitra Henrija Jonsena da duel Marka Vukčevića i Larsa Jakobsena okarakteriše kao penal. Sa bijele tačke nije pogriješio Fišer.

Četiri debitanta

Meč u Viborgu pamtiće se i po debiju četvorice igrača Crne Gore - prve minute u nacionalnom timu upisali su Esteban Saveljić, Vladimir Boljević, Mugoša i Marko Vukčević.

Javnost svakako najviše intrigira pojava Argentinca, koji je na poluvremenu ušao umjesto komandanta posljednje linije Marka Baše i odigrao solidan meč.

Bonus video: