Brnović: Dobro je da su nas svi otpisali

„Na neki način je dobro što su nas svi otpisali, ali pod uslovom da mi vjerujemo da nije sve gotovo. Znamo da nam je Švedska ključna utakmica. Ili otpadamo, ili nastavljamo borbu”, kazao je Brnović
61 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2015. 13:14h

Nikad duža uvertira, a nikad manja euforija uoči utakmica fudbalske reprezentacije. Poslije sedam dana priprema, crnogorska selekcija večeras će imati i generalnu probu pred meč sa Švedskom u kvalifikacijama za EURO 2016.

Rival je Danska u Viborgu. Meč je zakazan da bi bio obostrano koristan. Dancima da se spreme za takmičarski duel sa drugom ex-YU selekcijom - Srbijom, a „sokolima“ da pokušaju da pronađu formulu za skandinavski stil fudbala.

„Radili smo dobro, možda i bolje nego ikada do sada. Imali smo i dosta vremena. Mislim da smo spremni da damo maksimum u oba meča”, kaže selektor Branko Brnović.

Duel sa Danskom rezultatski jeste nevažan, ali Crna Gora je u takvom stanju da svaki naredni neuspjeh može do temelja da uruši nacionalni tim. Teško je i zamisliti pobjedu u Švedskoj, u slučaju (novog) poraza u Danskoj...

„Na neki način je dobro što su nas svi otpisali, ali pod uslovom da mi vjerujemo da nije sve gotovo. U razgovoru sa igračima i prema njihovom odnosu na trenizima zaključio sam da svi vjerujemo u preokret. Znamo da nam je Švedska ključna utakmica. Ili otpadamo, ili nastavljamo borbu. Vjerujem da ćemo se vratiti u igru”, kazao je Brnović.

Reprezentacija je juče oko podne doputovala u Viborg, a sinoć u 19 časova odradila trening na „Enerdži areni”.

Poleksić i Marušić su od ranije rekonvalescenti, trenirali su sa strane, a juče im se pridružio i Esteban Saveljić, koji je takođe osjetio manji bol u mišiću.

Da li će početi - i on i Marušić - znaće se danas...

U duelu sa Dancima, Brnović je najavio da će akcenat staviti na testiranje igrača na spoljnjim pozicijama - kandidati su Grbić, Vešović, Marko Vukčević.

„Potrebni su nam spremni igrači na tom mjestu, jer su i Danci i Šveđani fizički dominantni”, ističe Brnović.

Najveća nepoznanica je, ipak, Stevan Jovetić - nesumnjivo najbolji crnogorski fudbaler u ovom trenutku, posljednji put starter u svom klubu bio je 10. januara, a posljednji gol postigao prvog dana 2015. godine. Posljednji put 90 minuta za Mančester siti odigrao je 29. oktobra 2014. godine. Neće završiti ni meč sa Danskom...

„Rekao sam mu da protiv Danske mora da odigra poluvrijeme, a on da odluči da li će i više od toga. Očekujem da će igrati 60-70 minuta, jer je odlično radio na treninzima, pun je entuzijazma i elana”, opisuje Brnović.

Izostankom Vučinića i Damjanovića, koji je u kombinaciji za Švedsku, Jovetić će dobiti novog partnera u napadu - Stefan Mugoša počinje duel sa Danskom.

„Mugoša je fantastično odradio treninge. Iznenađen sam kako je napredovao i sigurno počinje utakmicu. Svi mlađi igrači su opravdali poziv, oni su nametnuli ritam na trenizima, ovi iskusniji začuđeni su njihovim zalaganjem i spremnošću. Ako tako budemo radili do Švedske, imaćemo šta da pokažemo”, zaključuje Brnović.

Utakmica u Viborgu igra se u 20 sati, prenos je na Areni 3.

Savić: Danska je jaka provjera, dobro ćemo se spremiti za Švedsku, od koje nam mnogo zavisi

Danska je dobro krenula u kvalifikacijama za Euro, na polovini takmičenja u grupi I nalazi se na 2. mjestu, sa dva boda manje od Portugala, i na dobrom je putu da se prvi put od Eura 2012. plasira na veliko takmičenje.

Selekcija Mortena Olsena najvažniju pobjedu u grupi ostvarila je u novembru protiv Srbije u Beogradu - 3:1, a duel sa „sokolima” poslužiće kao generalna proba za novi duel sa „orlovima”, 13. juna u Kopenhagenu.

Sudeći po natpisima u danskim medijima, Olsen će protiv Crne Gore krenuti od sa najjačim timom - najveće zvijezde su Kristijan Eriksen iz Totenhema, novi član Sevilje Mikael Kron-Deli, Bašin saigrač u Lilu Simon Kjer, napadač Volfsburga Niklas Bendtner...

„Očekujemo ozbiljnu i jaku provjeru. Danska je odlična selekcija i duel će nam poslužiti da se što bolje pripremimo za Švedsku, jer nam mnogo zavisi od te utakmice”, kazao je Stefan Savić.

„Danci su jaki trkački, igraju odgovorno. Vidjećemo ko će početi, jer im je važnija utakmica sa Srbijom, ali ko god bude igrao, biće fizički spreman”, dodao je Brnović.

Valjda neće biti novi tamni jun

Jun - Bugarska 1:1 i zaplet u kvalifikacijama za EURO 2012.

Jun - Ukrajina 0:4, i kraj kvalifikacija za Mundijal u Brazilu.

Još jedan tamni jun značio bi definitivno zbogom Euru 2016. u Francuskoj naredne godine...

„Još pamtimo taj meč sa Ukrajinom. Mogli smo da prelomimo i odemo u Brazil, a svi problemi su počeli od tada. Ne leži nam taj termin, ima dosta faktora koji utiču na to, sigurno je važan i taj što se utakmice igraju nakon sezone”, kaže Brnović, ali i naglašava:

„Reprezentacija jeste svetinja i tako je svi igrači doživljavaju, ali mora se shvatiti i da oni nemaju mnogo vremena za odmor, sada su 15 dana u treningu, a neki od njih odmah nastavljaju klupske obaveze. Na pripremama se, međutim, odlično radi i vjerujem da ćemo po dobrom pamtiti jun 2015”, ističe Brnović.

Galerija

Bonus video: