Odavno u fudbalu nije toliko zavisilo od jednog čovjeka

"Mislim da će odbrana Juventusa odigrati pametnije na Mesija nego što je to bio slučaj sa nekim drugim ekipama ranije ove sezone", kaže Petrović
75 pregleda 4 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 14:48h

Juventus i Barsa večeras u Berlinu spuštaju zavjesu na ovosezonsko izdanje Lige šampiona.

Crnogorski trener Željko Petrović neće biti na Olimpijskom stadionu (kaže da bi bio da je kojim slučajem protivnik Barselone Real), već će klupsku utakmicu godine ispratiti kao stručni konsultant na belgijskoj televiziji.

Analizu za „Vijesti” prvo je, međutim, počeo Juventusom.

"Iako mi je žao što u finalu ne igraju Barselona - Real, jer bi to bila utakmica za sva vremena, treba iskazati veliko poštovanje za uspjeh koji je napravio Juventus. Dobro je za fudbal što se jedan takav velikan vratio u evropski vrh, nakon dugogodišnjih patnji i afera".

Prvi i ključni korak pa povratku u vrh Juventus je, kaže Petrović, napravio prije četiri godine.

"Sve je počelo izgradnjom stadiona. To je omogućilo klubu da i budžetom parira evropskim velikanima. Igračke zvijezde počele su ponovo da dolaze u Juventus, jer je i za njih sasvim drugačiji i ljepši osjećaj kada igraju na stadionu napravljenom u modernom evropskom stilu.

Dovođenje Masimilijana Alegrija bio je još jedan, veliki korak.

"To je bio jako mudar porez uprave, koja je smirila svoje emocije i nije odreagovala na emocije navijača, koji su bili bijesni što je Alegri vodio Milan. Juventus je dobio staloženog trenera, koji ima nivo".

Uostalom, eliminacija Reala u polufinalu Lige šampiona je dokaz da Juventus vrijedi.

„Stara dama” je, međutim, autsajder u finalu. Više je razloga, ali svi se svode da jedan - Barselona ima Mesija.

"Odavno se u fudbalu nije desilo da jedan igrač toliko utiče na igru jednog tima. Ima Barselona i druge velike zvijezde, Nejmara, Suaresa, ali svi oni djeluju i ubojitije i bolje kada igra Mesi", kaže Petrović, ističući da defanzivci Juventusa moraju da odigraju „pametno”.

"Mesi je čudo i teško ga je zaustaviti, njegovu veličinu ne čini samo igra već i staloženost na terenu, čak i kada dobija udarce od protivnika. Ipak, pametnom i koncentrisanom igrom u odbrani, prije svega kolektivnom, možete da utičete na to da od 10 duela dobijete makar pet, a ne da izgubite osam.

A Petrović vjeruje da će igrači Juventusa odigrati pametnije na Mesija nego neke druge ekipe.

"Italijani su to, sa njima nikada nije lako. Čak i napadači, Teves i Morata, biće spremni da taktički odigraju savršen meč, pomognu čak i u defanzivnim zadacima. Može Juventus da odigra i sa pet igrača pozadi, nije lako probiti taj bedem, a sa druge strane, Pirlo, Pogba, posebno Teves, mogu da budu opasni".

I zaljučak...

"Barselona će igrati svoju igru, jer ne umije drugačije, to je napadačka filozofija koja je utkana u istoriju kluba. Cijela ekipa će izaći visoko, čak će i defanzivci često biti na protivničkoj polovini. Sve će to biti veliki test snage Juventusa. Na kraju, mislim da neće biti lako Barseloni kao što mnogi misle. Šanse? 70:30 u korist Katalonaca", ističe Petrović.

Nikada nećemo saznati može li Mesi ono što je mogao Maradona

Željko Petrović se sada divi Leu Mesiju, kao i cijeli fudbalski svijet, a 1992. godine u Sevilji bio je saigrač Dijega Armanda Maradone.

Vječito pitanje - ko je bolji, Mesi ili Maradona?

"Teško je odgovoriti decidno, jer su igrali u različitim epohama, a fudbal se mnogo promijenio u posljednjih 20 godina. Ono što je Maradonu činilo jedinstvenim jeste sposobnost da i sa manjim klubovima napravi čudo. Maradona je bio prvak Italije sa Napolijom, bio bi prvak i da je kojim slučajem igrao za Budućnost, bio bi prvak i sa RKC Valvajkom u Holandiji. Maltene je sam odveo Argentinu do titule svjetskog prvaka, svi ostali su bili samo pomagači", kaže Petrović.

A Mesi?

"Nikada nećemo saznati ima li tu moć i harizmu koju je imao Maradona, jer nikad neće igrati u nekom osrednjem klubu. Mesi je od početka top na svaki način. Osvojio je četiri Zlatne lopte, mislim da će osvojiti još tri".

Petrović ipak bira Maradonu...

"Ne kažem da je bolji, ponavljam, teško je to uporediti, ali fudbalska ličnost i sveukupna pojava kao što je Maradona, to se jednom rađa", zaključio je Petrović.

Bonus video: