Rudar gleda ka Partizanu, Budućnost neće na Grofa, Sutjeska nišani Vest Hem

Još otkada je Zeta 2007. godine igrala sa škotskim Rendžersom, nije se desilo da crnogorski šampion dočeka avgust na evropskoj sceni
71 pregleda 4 komentar(a)
Rudar, Foto: Vijesti
Rudar, Foto: Vijesti
Ažurirano: 04.06.2015. 08:23h

Žrijeb prvog i drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope obaviće se 22. juna u Nionu - tada će okvirno biti poznato kakvi su dometi crnogorskih klubova, obično autsajdera na evropskoj sceni.

Teško za Rudar

Najteži posao, izvjesno je, čeka šampiona, tim Rudara, koji kreće iz 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Još otkada je Zeta 2007. godine eliminisala Kaunas i izborila dvomeč sa škotskim Rendžersom nije se desilo da crnogorski šampion dočeka avgust na evropskoj pozornici.

Kako je u međuvremenu sistem kvalifikacija malo korigovan, za našeg prvaka posao je dodatno otežan. Rudar , koji je 2010. godine u 2. kolu kvalifikacija za LŠ glatko eliminisan od bugarskog Liteksa (5:0 u ukupnom skoru), i ovoga puta će imati veoma težak zadatak.

Pljevljaci su u grupi nepovlašćenih timova i mogući protivnici su nosioci na žrijebu, a ima ih ukupno 17. To su rumunska Steaua, škotski Seltik, kiparski APOEL, bjeloruski BATE Borisov, bugarski Ludogorec, zagrebački Dinamo, izraelski Makabi Tel-Aviv, beogradski Partizan, švedski Malme, azerbejdžanski Garabag, finski Helsinki, norveški Molde, danski Midtjilend, mađarski Videoton i albanski Skenderbeg.

Uefa će uoči žrijeba, 22. juna, odrediti potgrupe, pa će spisak mogućih rivala biti dodatno sužen. U svakom slučaju, dvomeč sa Seltikom ili Partizanom donio bi atrakciju, dok su Helsinki i Videoton, kojeg je prije dvije sezone eliminisala Mladost, rivali protiv kojih bi Rudar možda i mogao da se nada prolazu i značajnom povećanju klupskog budžeta.

Mečevi 2. kola kvalifikacija za LŠ igraju se 15. i 16. jula, revanši su sedam dana kasnije.

Budućnost nosliac u 1. kolu

U kvalifikacijama za Ligu Evrope, Budućnost je nosilac u 1. kolu, za razliku od Sutjeske i Mladosti, bez obzira na to što su Podgoričani minuli šampionat završili na tabeli iza Nikšićana. Budućnost je, naime, uskočila u povlašćenu grupu zahvaljujući klupskom koeficijentu, odnosno rezultatima u Evropi proteklih godina.

Ekipa Dragana Radojičića zbog toga može da se nada povoljnom žrijebu, kao što je to bio slučaj i prošle sezone, kada su Podgoričani bez mnogo napora eliminisali amatere iz San Marina u 1. kolu kvalifikacija za LE.

Spisak mogućih rivala je podugačak, tu je preko 50 timova, a među njima su Čukarički, Celje, mađarski Ferencvaroš, makedonska Škendija, ali i totalni autsajderi poput Koledž Evrope sa Gibraltara, La Florite iz San Marina, Sant Hulije iz Andore...

Ulaskom u grupu povlašćenih timova, Podgoričani su izbjegli moguće duele sa svojim nekadašnjim trenerom Miodragom Božovićem Grofom, koji sada vodi Zvezdu, ili reprizu čuvenog dvomeča sa splitskim Hajdukom iz 2007. godine.

Prvi mečevi 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope igraju se 2. jula, revanši su 9. jula.

Sutjeska i Mladost nepovlašćeni

Sve ekipe koje je izbjegla Budućnost, zahvaljujući klupskom koeficijentu, mogući su protivnici Sutjeske i Mladosti, koji takođe kreću iz 1. kola.

Osim Zvezde i Hajduka, to su engleski Vest Hem, koji je upao u kvalifikacije zahvaljujući fer-pleju, zatim Šerif (dva puta zaredom eliminisao Sutjesku u kvalifikacijama za LŠ), Rozenborg, Slovan, Nefči, Vojvodina, Koper, Lokomotiva Zagreb...

Ako budu imali sreće, Sutjeska i Mladost mogu da se sastanu i sa Toršavnom sa Farskih Ostrva, Birkirkarom sa Malte, Linfildom iz Sjeverne Irske...

Mogući rivali Rudara

Steaua (Rumunija), Seltik (Škotska), Apoel (Kipar), Bate Borisov (Bjelorusija), Ludogorec (Bugarska), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Makabi Tel-Aviv (Izrael), Partizan (Srbija), Malme (Švedska), Garabag (Azerbejdžan), Helsinki (Finska), Molde (Norveška), Midtjiland (Danska), Videoton (Mađarska), Skrenderbeg (Albanija)

Neki od mogućih rivala Sutjeske i Mladosti

Vest Hem (Engleska), Šerif (Moldavija), Rozenborg (Norveška),Elfsborg (Švedska), Apoel (Kipar), Crvena zvezda (Srbija), Debrecin (Mađarska), Brondbi (Danska), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Vojvodina (Srbija), Željezničar (BiH), Rabotnički (Makedonija), Zrinjski (BiH), Toršavn (Farska Ostrva), Birkirkara (Malta).

Neki od mogućih rivala Budućnosti

Čukarički (Srbija), Celje (Slovenija), Flora (Estonija), Kukeš (Albanija), Škendija (Albanija), Dinamo Batumi (Gruzija), Lahti (Finska), Vikingur (Island), Kork Siti (Irska), La Florita (San Marino), Partizan Tirana (Albanija), Trakai (Litvanija), Njutaun (Vels), Alaškert (Jermenija), Koledž Evropa (Gibraltar).

Bonus video: