Čelziju 136 miliona eura, bogatstvo i za KPR

Posljednji tim u ligi, Kvins Park Rendžers, sezonu je završio u plusu od čak 99 miliona eura, nešto manje od Hala i Barnlija, takođe timova koji su otišli u niži rang
0 komentar(a)
Čelzi, Foto: Beta/AP
Čelzi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2015. 09:20h

Poznato je da prodaja TV prava klubovima iz Premijer lige donosi ogroman novac, makar dva ili tri puta veći nego ostalim evropskim klubovima.

Ni ove sezone se ništa nije promijenilo nakon što je Premijer liga objavila prihode svih 20 timova koji su se u sezoni 2014/15. takmičili u elitnom rangu engleskog fudbala.

Tako je šampion Čelzi od TV prava (koja se prodaju u Engleskoj i inostranstvu), marketinških prihoda, premija za ostvarene rezultate..., u plusu čak 136 miliona eura! Nekoliko hiljada eura manje od „plavaca“ zaradili su Mančester siti, Arsenal i Mančester junajted...

Što bi se reklo, nikom nije krivi dio, a posebno nemaju na šta da se žale klubovi koji su ispali u Čempionšip.

Posljednji tim u ligi, Kvins Park Rendžers, sezonu je završio u plusu od čak 99 miliona eura, nešto manje od Hala i Barnlija, takođe timova koji su otišli u niži rang.

U tabeli koju je transparentno predstavila Premijer liga postoji i kolona koja pokazuje prihod na osnovu TV prenosa i na kojoj je najbolje prošao Mančester junajted.

„Đavoli“ su najviše zaradili, jer su njihove utakmice tokom sezone najviše puta bile prenošene.

Na osnovu tih prenosa su najmanje prihodovali Stouk, Lester, Barnli, Hal i VBA.

Kada se svemu ovome doda da su sva tri tima koja su iz Čempionšipa ušla u Premijer ligu (Bornmut, Votford i Norič) u plusu oko 130 miliona eura, onda je jasno zašto je Engleska po svim finansijskim parametrima daleko ispred ostalih liga u Evropi.

Bonus video: