Blater se povlači!

On je najavio da će sazvati vanredni kongres da bi se izabrao njegov nasljednik
21 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2015. 17:37h

Predsjednik FIFA Sep Blater objavio je da se povlači sa tog mjesta.

On je najavio da će sazvati "što prije" vanredni kongres da bi se izabrao njegov nasljednik.

To "što prije" će biti između decembra i marta, pa će Švajcarac voditi FIFA još bar pola godine.

"FIFA je moj život 40 godina. Volim FIFA više nego bilo šta, samo sam želio dobro. Odlučio sam da se opet kandidujem za dobro fudbala. Moj mandat izgleda ne podržavaju svi. Zbog toga ću sazvati vanredan Kongres kako bi izabrali novog predsjednika. Potrebno nam je ograničenje mandata i boravka na funkciji. Ja sam se borio za promjene, ali nisu bile dovoljne. Interes FIFA mi je uvek najvažnij. Zbog toga sam donio ovu odluku", rekao je Blater.

Samo nekoliko dana uoči izbora za predsejdnika FIFA, švajcarska policija uhapsila je šestoricu visokih funkcionera ove organizacije zbog sumnje u korupciju.

Blater je odbio da preuzme odgovornost, istakavši da ne može da kontroliše sve u FIFA, pa je odbio i pozive sa nekoliko strane, prije svega od predsjednika UEFA Mišela Platinija, da podnese ostavku.

Švajcarac je na čelo FIFA stigao 1998. umesto Žoaa Avelanža pobedom na izborima protiv bivšeg predsjednika UEFA Lenarta Johansona.

Četiri godine kasnije neuspješan izazivač mu je bio prvi čovjek afričkog fudbala Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran nakon što se njegov rival Mohamed bin Hamam, presjednik Fudbalske konfederacije Azije povukao jer je suspendovan zbog optužbi za mito.

Nakon što je dobio novi mandat u petak, Blater je istakao da će voditi "brod ka obali", založio se za veće učešće žena u FIFA, te da neće dirati Rusiju i Katar, odnosno njihove organizacije Mundijala 2018. i 2022, što je i pokrenulo priču o korupciji u organizaciji.

Odluku je izgleda ipak donio pod snažnim pritiskom zbog velikog korupcijskog skandala oko primanja mita za dodjelu domaćinstava svjetskog prvenstva koji potresa Fifu posljednjih dana.

Akciju su pokrenule američke vlasti, a u nju je upleten čitav niz najviših fudbalskih funkcionera i Blaterovih saradnika. Mediji su pisali da je ovo tek početak te da bi se istraga, koja formalno nije obuhvatila samog Blatera, vrlo brzo mogla proširiti i do njega samog.

Bonus video: