Bekenbauer poziva Fifu i Uefu na dijalog

0 komentar(a)
Bekenbauer, Foto: REUTERS
Bekenbauer, Foto: REUTERS
Ažurirano: 30.05.2015. 19:12h

Bivši član Izvršnog odbora Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Franc Bekenbauer pozvao je danas u Berlinu Fifu i Evropsku fudbalsku uniju (Uefa) na dijalog zbog zategnutih odnosa između te dvije organizacije usljed korupcijskog skandala.

"Mislim da su se Fifa i Uefa trenutno udaljile. Jedino rješenje je dijalog", rekao je Bekenbauer njemačkim medijima i dodao da bi taj dijalog trebalo što prije da počne.

Predsjednik Fife Sep Blater rekao je danas da može da oprosti pobunu čelnika Uefe, ali da je nikada neće zaboraviti.

"Nepodnošljivost iz Uefe ne dolazi samo od jednog čovjeka, već konstantno od 1998. godine kada sam došao na čelo Fife. Ja mogu da im oprostim takav potez, ali nikada ga neću zaboraviti. Ne možemo bez Uefe, ali ni oni ne mogu bez nas", rekao je Blater.

Fifu posljednja četiri dana potresa korupcijska afera, nakon što su u srijedu američki istražitelji podigli optužnicu protiv čelnika svetske kuće fudbala i uhapsili 14 osoba i optužili ih da su tokom perioda od 25 godina primili više od 150 miliona dolara mita.

Predsjednik Uefe Mišel Platini je od Blatera zbog afere zatražio da podnese ostavku, što je prvi čovjek Fife odbio. On je juče na 65. Kongresu Fifa ponovo izabran za predsjednika, nakon što se pred drugi krug njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin el Husein povukao iz izborne trke.

Odnosi između Fife i Uefe će biti jedan od najvećih izazova za Blatera, kome je danas prvi radni dan u petom uzastopnom mandatu na čelu svjetske kuće fudbala.

Platini je čak predložio da se Uefa u potpunosti odvoji od Fife i da bojkotuje tu organizaciju dok Blater ne napusti predsjedničko mjesto.

Bonus video: