Blater: Mogu da oprostim pobunu Uefe, ali je neću zaboraviti

0 komentar(a)
Blater, Foto: Reuters
Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2015. 16:16h

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater rekao je danas da može da oprosti pobunu čelnika Evropske fudbalske unije (Uefa), ali da je nikada neće zaboraviti.

"Nepodnošljivost iz Uefe ne dolazi samo od jednog čovjeka, već konstantno od 1998. godine kada sam došao na čelo Fife. Ja mogu da im oprostim takav potez, ali nikada ga neću zaboraviti. Ne možemo bez Uefe, ali ni oni ne mogu bez nas", rekao je Blater.

Fifu posljednja četiri dana potresa korupcijska afera, nakon što su u sredu američki istražitelji podigli optužnicu protiv čelnika svjetske kuće fudbala i uhapsili 14 osoba i optužili ih da su tokom perioda od 25 godina primili više od 150 miliona dolara mita.

Predsjednik Uefe Mišel Platini je od Blatera zbog afere zatražio da podnese ostavku, što je prvi čovjek Fife odbio. On je juče na 65. Kongresu Svjetske fudbalske federacije ponovo izabran za predsjednika, nakon što se pred drugi krug njegov protivkandidat joradanski princ Ali bin El-Husein povukao iz kampanje.

Odnosi između Fife i Uefe će biti jedan od najvećih izazova za Blatera, kome je danas prvi radni dan u petom uzastopnom mandatu na čelu svjetske kuće fudbala.

Platini je čak predložio da se Uefa u potpunosti odvoji od Fife i da bojkotuje tu organizaciju dok Blater ne napusti predsjedničko mjesto.

Blater je ocijenio da istraga koja se vodi zbog korupcijske afere "neće dovesti do njegovih vrata".

"Nemam čega da se plašim. Zbog čega bi me uhapsili?", izjavio je Blater.

Ovaj 79-godišnji čelnik Fife ;osudio je komentare američkog državnog tužioca Lorete Linč da je u fudbalu ukorenjena korupcija.

"Ja nikada, kao predsjednik Fife, ne bih omalovažavao i napadao druge organizacije bez dokaza. Iznenađen sam takvim komentarima", rekao je Blater.

Fifa suspendovala Indoneziju iz svih takmičenja

Svjetska fudbalska federacija (Fifa) suspendovala je danas nacionalnu selekciju Indonezije i njene klubove iz svih međunarodnih takmičenja zbog umešanosti Vlade te države u funkcionisanje Fudbalskog saveza.

Prema pravilima Fife, Vladama članica ove organizacije je zabranjeno miješanje u fudbal. Suspenzija Indoneziji dolazi samo dve nedelje pre početka kvalfikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Indonezija je prvu utakmicu u kvalifikacijama trebalo da igra 11. juna protiv Tajvana, a samo pet dana kasnije bi trebalo da dočeka Irak.

Fifa je ipak u ovom slučaju načinila mali izuzetak, pošto je selekciji Indonezije za igrače do 23 godine odobrila da učestvuje na Igrama jugoistočne Azije, koje su počele juče u Singapuru.

Bonus video: