Platini: Ključne su promjene u Fifi uprkos reizboru Sepa Blatera

0 komentar(a)
Platini, Foto: Reuters
Platini, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2015. 08:11h

Predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini ocijenio je kao ključne promjene u Svjetskoj fudbalskoj federaciji aferu o korupciji u toj organizaciji, uprkos reizboru Sepa Blater za predsjednika Fife.

"Ponosan sam što je Uefa branila i podržala promjene u Fifi. Ta promjena je za mene od ključnog značaja, jer ta organizacija mora da povrati svoj kredibilitet", rekao je Platini poslije reizbora Blatera od kojeg je juče zatražio da podnese ostavku.

Blater jeponovo izabran za prvog čovjeka te organizacije na 65. Kongresu Fife u Cirihu poslije povlačenja iz izborne trke jordanskog princa Alija Bin al-Huseina, kojeg je podržavao i Platini.

Platini je čestitao jordanskom princu na "kampanji koja je dovela do glasanja za predsjednika" Fife.

Blater je u prvom krugu izbora za prvog čovjeka Fifa dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin al-Husein dobio 73.

Za pobjedu već u prvom krugu Blateru je nedostajalo sedam glasova, pa je pobjednik izbora trebalo da bude riješen nakon drugog kruga glasanja.

Međutim, neposredno prije početka drugog kruga, Ali bin al-Husein se povukao iz trke.

Fifu je u posljednja tri dana pogodio veliki korupcijski skandal. Švajcarske vlasti su u srijedu na zahtjev SAD uhapsile sedmoricu čelnika Fife u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111 godina dugoj istoriji svjetske kuće fudbala.

Bonus video: