Sep Blater ostaje na čelu FIFA

Blater je u prvom krugu dobio 133, a Husein 73 glasa , što je značilo da glasanje mora da se obavi u drugom krugu u kojem bi za pobedu bila potrebna prosta većina glasova ukupno 209 delegata
9 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2015. 17:49h

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater ponovo je izabran na tu funkciju, koju će obavljati u naredne četiri godine, prenijela je agencija AFP.

Blater je osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, pošto se njegov protivkandidat na izborima na kongresu FIFA jordanski princ Ali bin al-Husein povukao uoči drugog kruga glasanja.

Blater je u prvom krugu dobio 133, a Husein 73 glasa , što je značilo da glasanje mora da se obavi u drugom krugu u kojem bi za pobedu bila potrebna prosta većina glasova ukupno 209 delegata.

Blater: U korijenu krize dodeljivanje SP Rusiji i Kataru

Sep Blater smatra da je u korjenu korupcionaškog skandala koji je pogodio tu organizaciju odluka iz 2010. da se Mundijal 2018. i 2022. dodijeli Rusiji i Kataru.

Sedmorica zvaničnika FIFA uhapšeni su u srijedu pod optužbom za korupciju, na zahtijev za izručenje američkih vlasti.

Skandal je izbio uoči današnjih izbora za predsedika FIFA na kojima Blater želi peti mandat, dok mu je jedini protivkandidat jordanski princ Ali bin al-Husein.

Blater je odbio da se povuče iz izborne trke, iako je FIFA pod istragom za korupciju i američkih i švajcarskih vlasti.

"Da su druge dvije zemlje izvučene iz koverte, a ne Rusijia i Katar, mislim da ovih problema danas ne bi bilo", rekao je Blater i dodao da se prošlost ne može vratiti.

"Nismo proroci i ne možemo da kažemo šta bi se dogodilo da je izbor bio drugačiji", rekao je Blater.

SAD su jedna od zemalja koje su izgubile izbornu trku za dodjelu organizacije Mundijala 2022.

Američki istražni organi optužili su 14 osoba za korupciju, iznudu, prevaru i pranje novca iz devedesetih godina, od kojih je sedmorica uhapšena u Cirihu, a među njima su dva potpredsjednika FIFA.

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini pozvao je juče Blatera da se povuče iz izborne trke, što je aktuelni predsjednik odbio.

Pobjedniku današnjih tajnih izbora neophodna je dvotrećinska većina u prvom krugu glasanja ili prosta u drugom.

Bonus video: