Platini Blateru: Idi, dobri čovječe! Blater: Neću!

Dok korupcija trese Fifu, Sep Blater se sprema da dobije svoji peti mandat. "Prijateljski sam ga savjetovao da ode. Rekao mi je da je prekasno, jer kongres počinje popodne", kazao je Platini.
0 komentar(a)
Mišel Platini, Foto: Reuters
Mišel Platini, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2015. 14:31h

Predsjednik UEFA Mišel Platini kazao je da je "prijateljski savjetovao" Sepa Blatera da odstupi sa predsjedničkog mjesta Fife, ali da mu je Švajcarac odgovorio da je prekasno da sada ide!

Sep Blater, "vječiti" predsjednik Svjetske fudbalske federacije, nalazi se pod žestokim pritiskom da napokon prepusti poziciju nekom novom i mlađem, nakon korupcionaškog skandala koji je izbio samo dva dana uoči izbora na kojima će tražiti svoj peti mandat.

"Prijateljski sam ga savjetovao da se povuče. Odgovorio mi je da je kasno da sada ode, jer kongres počinje popodne", kazao je Platini na konferenciji za novinare.

Jedan od najboljih evropskih fudbalera svih vremena istakao je da će većina članica Uefe na predstojećim izborima glasati za jordanskog princa Alija, Blaterovog jedinog protivkandidata, što vjerovatno neće biti dovoljno.

Jer, 79-godišnji Švajcarac je "pokrio" ostale kontinente.

"Ljudima je dosta Blatera, ne žele ga, ja ga više ne želim", kazao je Platini bez dlake na jeziku.

Četrnaest osoba, među kojima su devet funkcionera Fife, uhapšeni su juče u Cirihu u akciji švajcarske policije, na osnovu optužnica suda u Njujorku.

Korupcija, pranje novca i ostale prljave radnje sada su i zvanično prikačene za Svjetsku fudbalsku federaciju, kojom Blater suvereno vlada od 1998. godine.

"Nije lako reći prijatelju da ode. Govorim ovo tužno, sa suzama u očima... Previše je skandala bilo", dodao je Platini.

On je kazao da će minimum 45 predstavnika UEFA podržati Alija, ali je i priznao da je UEFA "manjina" u svjetskom fudbalu.

Nije isključio mogućnost da ukoliko Blater ipak pobijedi, UEFA bojkotuje FIFA i njena takmičenja.

"Mislim da Blater može da izgubi. Prije juče, sigurno ne, ali sada da", dodao je Platini.

Blater odbio zahtjev Platinija

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije Sep Blater odbio je predlog prvog čovjeka Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišela Platinija da podnese ostavku, prenio je danas BBC.

Blater je danas u Cirihu, gde se održava dvodnevni kongres Fife, održao hitan sastanak sa čelnicima kontinentalnih asocijacija zbog korupcionaške afere koja je pogodila tu organizaciju, a potom se sastao sa Platinijem.

Sponzori Fife: Preispitaćemo naša sponzorstva

Nekoliko sponzora Svjetske fudbalske federacije i predstojećeg Mundijala 2018. godine u Rusiji saopštilo je danas da prate razvoj događaja u toj organizaciji, koju je pogodila korupcionaška afera i da razmatraju da ;povuku sponzorstva.

Koka-kola, Adidas, Kia Motors i Viza su saglasni u ocjeni da je ;da je "korupcija nešto što veoma narušava ugled Fife i Svjetskog prvenstva".

Najoštrija u svom saopštenju bila je Viza, koja je izrazila očekivanje da će Fifa preduzeti brze i hitne korake u rješavanju problema.

"Ukoliko Fifa ne krene u obnovu kulture fudbala sa jakim etičkim praksama, mi ćemo preispitati naše sponzorstvo", navela je u saopštenju Viza.

Savezni sud u Njujorku objavio je juče optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Fife.

U Cirihu se održava dvodnevni Kongres Fife, a sutra bi trebalo da se održe izbori za predsjednika te organizacije, na kojima je favorit za pobjedu aktuelni prvi čovjek svjetske kuće fudbala Sep Blater.

Stavovi sponzora nisu nešto što Fifa može da ignoriše, jer sponzorstva čine skoro trećinu prihoda svjetske kuće fudbala. Od 2011. do 2014. ta suma je iznosila 5,7 milijardi dolara.

Bonus video: