Blater: Teško vrijeme za fudbal

1 komentar(a)
Blater, Foto: Reuters
Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2015. 10:15h

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater već dva dana zbog korupcionaške afere koja je pogodila tu organizaciju izbjegava da se pojavi u javnosti, ali se danas oglasio saopštenjem.

Prvi čovjek svjetske kuće fudbala danas je trebalo da održi govor na konferenciji sportskih ljekara, tokom Kongresa Fife u Cirihu, na kome treba da se izabere i novi predsjednik, ali do toga neće doći.

On je u saopštenju ocijenio da se fudbal nalazi u teškoj situaciji i dodao da podržava istragu o korupciji posle hapšenja 14 funkcionera te organizacije.

"Ovo je teško vrijeme za fudbal, navijače i Fifu. Razumijem razočaranje koje su mnogi izrazili, znam da će ovi događaji uticati na način na koji nas mnogi vide", navodi se u sapštenju Blatera objavljenom na sajtu Fife.

Savezni sud u Njujorku objavio je juče optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Fife.

"Koliko god da su nesrećni ovi događaji, mi podržavamo istragu od strane američkih i švajcarskih vlasti i vjerujem da će pomoći ranije pokrenutim merama Fife da iskorijeni koren svega lošeg u fudbalu", dodaje se u saopštenju.

Blater je naveo da je siguran da su mnogi biti "frustrirani tempom promena", ali da će i pored toga Fifa nastaviti sa njima i dodao da korupciji nema mjesta u fudbalu.

Ukupno 14 osoba je optuženo za zavjere za reketiranje, prevare u prenosu novca i njegovo pranje. Njihov plan za bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajalo je 24 godine.

Među uhapšenima su sadašnji predsjednik KONKAKAF Džefri Veb, kao i njegov prethodnik Džek Vorner; zatim funkcioneri iz marketinga koji su navodno sistematski plaćali i obećavali plaćanje više od 150 miliona dolara mita da bi dobili unosna medijska i marketinška prava na međunarodne fudbalske turnire.

"Nezavisni Etički komitet, koji je u sred svojih postupaka u vezi sa dodjelom domaćinstava Svjetskih prvenstava 2018. i 2022, preduzeo je brzu akciju i kaznio one pojedince koje su imenovale vlasti kao korumpirane. Ovi koraci su slični onima koje je Fifa preduzimala prethodnih godina, kada je isključila svakog člana koji je prekršio etički kod. Nastavićemo saradnju s vlastima i raditi energično kako bi iskorijenili sve loše iz FIFA, kako bi vratili povjerenje i osigurali da fudbal bude oslobođen pogrešno", naveo je Blater.

U Cirihu bi sjutra trebalo da se održe izbori za predsjednika Fife, na kojima je glavni favorit za pobedu sadašnji prvi čovjek svjetske kuće fudbala - Sep Blater.

Evropska fudbalska unija (Uefa) je od Fife zatražila odlaganje izbora i predložila da se održe tek za šest mjeseci, ali će se oni vjerovatno održati sjutra.

Švajcarsko državno tužilaštvo: Još uvijek nećemo saslušati Blatera

Predsjednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater za sada neće biti saslušan povodom korupcionaške afere koja je pogodila tu organizaciju, saopštilo je danas Državno tužilaštvo Švajcarske.

"U istrazi koju sprovodimo još nemamo u planu da saslušavamo Blatera. Ako dođe do toga, javnost će biti blagovremeno obaviještena", navodi se u saopštenju tužilaštva dostavljenom agenciji Frans pres.

Bonus video: