BRANKO BRNOVIĆ VJERUJE DA CRNA GORA JOŠ NIJE IZGUBLJENA UOČI GOSTOVANJA ŠVEDSKOJ

Ili se vraćamo u igru, ili definitivno otpadamo

"Da ne vjerujem, ne bih ni bio tu. Uvijek sam vjerovao. Biće mnogo teško, ali fudbal je čudna igra - nikada se ne zna", kaže Brnović
0 komentar(a)
Brnović, Foto: Reuters
Brnović, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2015. 09:57h

Ili se vraćamo u igru, ili definitivno završavamo kvalifikacije!

Selektor Crne Gore Branko Brnović zatražio je još jednu šansu prije nego što se njegova selekcija definitivno otpiše iz dalje trke za plasman na Evropsko prvenstvo.

Nakon prve polovine kvalifikacija - loših rezultata u Lihtenštajnu i Austriji, te službenog poraza od Rusije pod Goricom - “sokoli” gotovo prežaljeni putuju u Stokholm na duel sa Šveđanima 14. juna, iako matematički još imaju šansu...

Poslije tri nokdauna, koja je Crna Gora doživjela u samo pet mečeva, prije ili kasnije obično stigne nokaut, ali Brnović još vjeruje...

"Da ne vjerujem, ne bih ni bio tu. Uvijek sam vjerovao. Biće mnogo teško, ali fudbal je čudna igra - nikada se ne zna. Ima utakmica koje odigrate dobro, a ne pobijedite, a bilo je slučajeva kada smo igrali slabo, a uzeli smo tri boda", kaže Brnović.

Ako Crna Gora još ima šansu, onda je Švedska definitivno posljednja prilika...

"Očekujem da damo sve od sebe, a da li će to biti dovoljno, vidjećemo 14. juna. Moramo dobro da se pripremimo, prije svega fizički, jer ako na tom planu budemo loše izgledali na terenu, onda nećemo imati šansi.

I igrači vjeruju, tvrdi Brnović...

"Ako jedan Damjanović, željan i oran, jedva čeka da dođe iz Kine na okupljanje, onda vam to sve govori".

Veliki problem je povreda kapitena Mirka Vučinića, koji ponovo neće igrati protiv Švedske. Kako bi pojačao konkurenciju u napadu, Brnović je pozvao prvog strijelca lige Gorana Vujovića, te napadača njemačkog Arzgerbirge Auea, Stefana Mugošu.

"Poremetila nas je povreda Vučinića, ali i povrede Volkova i Vladimira Božovića, čime nam je oslabljena lijeva strana. Imamo, takođe, problema sa prvom utakmicom u Danskoj 8. juna, gdje nećemo moći da računamo na četiri-pet igrača zbog obaveza u klubovima. Bećiraj, Nikolić i Damjanović imaju utakmice 5. juna, Zverotić 7. juna. Na njih ćemo teško moći da računamo na meč sa Dancima, ali najvažnija je Švedska", pokušaćemo da se dobro pripremimo i pobijedimo, jer bi nas tri boda koliko-toliko vratila u igru za treću poziciju.

Brnović je osvježio spisak sa krilnim vezistom Olimpije iz Ljubljane, Markom Vukčevićem, a tu je ponovo i napadač Partizana Petar Grbić.

"Vukčević igra standardno u klubu, Grbić takođe, baš kao i Mugoša. Mislim da mogu da nam donesu dodatni kvalitet. Sada imamo nekoliko rješenja na bočnim pozicijama. Ko se pokaže najbolje na treninzima taj će igrati, sigurno je samo da će protiv Švedske igrati najspremniji".

Situacija sa Stevanom Jovetić, koji maltene pet mjeseci nema pravu utakmicu u dresu Mančester sitija, dodatni je problem za Crnu Goru.

"On je igrač ekstra-klase koji u svakom momentu može da riješi utakmicu, ali nedostatak mečeva je stvarno problem, jer svako ko igra fudbal zna da treninzi i utakmice nisu isto. Najvažnije je da Stevan dođe zdrav, imaće deset dana da se pripremi i nadamo se da ćemo izvući najbolje iz njega".

Saveljić - pojačanje za budućnost

Poziv Estebanu Arijelu Saveljiću, potomku crnogorskih doseljenika u Argentini koji je poželio da igra za zemlju svojih predaka, Brnović je opisao kao - jako pozitivan momenat.

"Pozitivno je kada neko želi da igra za reprezentaciju Crne Gore. Gledali smo nekoliko njegovih utakmica, izuzetno je jak, dobro igra glavom. Nadam se da ćemo u njemu dobiti pojačanje za budućnost", istakao je Brnović.

Defanzivac argentinske Defense e Hustisije trebalo bi da sleti u Podgoricu 2. juna, iako samo dva dana ranije igra utamicu protiv San Martin de San Huana.