FIFA - leglo korupcije!

Četrnaest osoba, među kojima su devet funkcionera Fife, uhapšeni su u akciji švajcarske policije, na osnovu optužnice suda u Njujorku
4 komentar(a)
Loreta Linč, Foto: Reuters
Loreta Linč, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2015. 07:51h

Proslavljeni engleski fudbaler Gari Lineker na Tviteru je napisao da je Fifa najkorumpiranija organizacija na svijetu.

Mnogo je kandidata za tu neslavnu titulu, ali nema dileme da je svjetska fudbalska organizacija duboko ogrezla u kriminal - 14 osoba, među kojima su devet funkcionera Fife, uhapšeni su u akciji švajcarske policije, a na osnovu optužnice suda u Njujorku, zbog primanja mita u ukupnom iznosu od oko 150 miliona dolara, sve u sklopu prodaje medijskih i marketinških prava na međunarodne fudbalske turnire.

Prema optužnici, proces podmićivanja trajao je čak 24 godine.

Ukoliko uhapšeni budu osuđeni za primanje mita i uzimanje reketa, preti im kazna od 20 godina zatvora.

"Korumpirali su biznis svjetskog fudbala zbog svojih ličnih interesa i bogaćenja. Koristili su svoje pozicije kako bi uzimali mito. To su radili iz godine u godinu, od takmičenja do takmičenja. Neki su primali mito kako bi odlučivali ko će prenostiti utakmice, gdje će se one igrati i ko će biti organizator", rekla je američka državna tužiteljka Loreta Linč.

Istovremeno, istragu su počele i švajcarske vlasti, ali u vezi sa mogućom korupcijom prilikom glasanja o domaćinstvu Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koje su dobili Rusija i Katar.

Najzvučnije ime koje je uhapšeno je potpredsjednik Fife Džefri Veb, predsjednik fudbalske konfederacije Sjevernje i Srednje Amerike, kao i njegov prethodnik Džek Vorner.

"Kao prvo, Fifa je 18. novembra prošle godine dala saglasnost švajcarskim vlastima da pokrenu istragu, jer je nama u interesu da se stvari raščiste. U svakom slučaju, Fifa je oštećena strana, kao organizacija. A, kao i uvijek, mi smo spremni da sarađujemo sa svim nadležnim organima", kazao je Valter de Gregorio, prvi direktor za komunikacije Fife.

Među osumnjičenima, nema Sepa Blatera, čovjeka koji će se sjutra boriti za peti uzastopni mandat na mjestu prvog čovjeka svjetskog fudbala. Iako su njegovi saradnici i glasači završili iza rešetaka, iako se o korupciji na najvišem nivou priča i piše godinama, 79-godišnji Blater ne namjerava da odustane.

"Ne znam šta hoćete da kažem - ne, predsjednik Blater nije uključen. On jeste predsjednik Fife, ali nije uključen u proces. Ne znam zašto bi se povukao. Predsjednik nije najsrećniji čovjek na svijetu, svjestan je kakav je ovo udarac, ali je potpuno miran. On je predsjednik, a ako mu za dva dana 209 delegata na Kongresu ponovo izglasaju povjerenje, biće predsjednik još četiri godine", dodao je De Gregorio.

Blater se nije oglašavao, a njegovi najbliži saradnici, poput prvog čovjeka afričkog fudbala Ise Hajatua odbili su da komentarišu hapšenja visokih funkcionera Fife.

Iz Fife je saopšteno da se oduzimanje domaćinstava Mundijala Rusiji i Kataru ne dovodi u pitanje.

Četvorica osumnjičenih u velikoj aferi već su priznala krivicu. Jedan od njih je Čak Blejzer, koji je 20 godina - do 2008. bio član najužeg rukovodstva Fife i najviši fudbalski zvaničnik Sjeverne Amerike.

On je priznao da je dobio milione dolara na ime provizija o dodjeli TV i marketinških prava. Krivicu je priznao i Deril Vorner, sin Džeka Vornera, bivšeg predsjednika KONKAKAF zone. Mediji prenose da bi ova akcija mogla da bude tek početak, jer su agenti FBI iznijeli sva dokumenta iz sjedišta fudbalske konfedercije Sjeverne i Srednje Amerike, koje se nalazi u Majamiju.

Vjeruje se da se među dokumentima nalazi brojni dokazni materijal o koruptivnim radnjama.

Zvaničnici Uefe, predvođeni Mišelom Platnijem, koji se žestoko protive novom izboru Blatera, istakli su da „Fifa kalja ugled fudbala”, te da su potrebne korjenite promjene.

“Uefa je duboko šokirana i tužna zbog nemilih događaja, koji su katastrofa za Fifu i kaljaju ugled fudbala. To pokazuje da su neophodne promjene u Fifi, a predstojeći Kongres rizikuje da se pretvori u farsu i zato će Evropske asocijacije razmisliti da li će prisustovati. Postojeći sistem ubija fudbal”, navodi se u saopštenju Uefe.

Bonus video: