Sevilja za istoriju - ponovo na tronu u Ligi Evrope!

U sjajnom meču na Narodnom stadionu u Varšavi Sevilja savladala Dnjepar sa 3:2 i drugi put zaredom, a četvri u istoriji, osvojila Ligu Evrope, nekadašnji Kup UEFA
3 komentar(a)
Liga Evrope, Foto: Beta-AP
Liga Evrope, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.05.2015. 20:48h

Drugi put zaredom, a četvrti u istoriji - što nikom do sada nije uspjelo - Sevilja je osvojila Ligu Evrope, nekadašnji Kup Uefa, i pokazala da zaslužuje jače takmičenje - Ligu šampiona, u kojoj će igrati naredne sezone!

U spektakularnom finalu na Narodnom stadionu u Varšavi, ekipa iz Andaluzije porazila je Dnjepar sa 3:2, sasvim zasluženo, demonstrirajući moć napadačkog fudbala kakav se ne gleda često, čak ni u Ligi šampiona.

Trofej četi Unaija Emerija donio je kolumbijski napadač Karlos Baka, koji je postigao dva gola, od kojih odlučujući, šampionski, u 73. minutu.

Poveli su Ukrajinci, golom Hrvata Nikole Kalinića, glavom nakon centaršuta Mateusa u 7. minutu. Nije Sevilja paničila, naprotiv, napadala strpljivo i ubojito, akcije je završavala sa po sedam fudbalera u protivničkom šesnaestercu.

Ređale su se šanse, golman Ukrajinaca Bojko branio je sve prije nego što ga je savladao Kričkovjak, jedini Poljak u finalu u Varšavi. Igrao se 28. minut.

Samo tri minuta kasnije potpuni preokret, Rejes je fenomenalnom asistencijom pocijepao odbranu Dnjepra, a Baka zaobišao Bojka i postigao prvi od dva gola u finalu.

Na odmor se ipak otišlo sa 2:2, nakon sjajnog gola Rotana, iz slobodnog udarca - plasiranom loptom, preko živog zida, u 44. minutu.

Baš kao i u prvom dijelu, Sevilja je i u nastavku pokazala da je bolji tim, iako su i Ukrajinci pokazali da nisu slučajno u finalu Lige Evrope. U 73. minutu Vitolo je asistirao Baki, koji je ljevicom sa sedam metara donio Andalužanima novi trofej i prikačio im epitet dežurnih pobjednika Lige Evrope.

U Varšavi je gledano fenomenalno finale, vjerovatno najbolje u Ligi Evrope (Kupu UEFA) od čuvenog duela Liverpula i španskog Alaveša 1999. godine, koje su "redsi" nakon produžetaka dobili sa 5:4.

Ukrajinci su plakali, bila je to mješavina ponosa i tuge, a Španci pjesmom pozdravili Ligu Evrope - takmičenje koje će naredne sezone biti siromašnije bez njih.

Ako kojim slučajem Sevilja bude treća u grupi Lige šampiona. pa se opet preseli u LE, nema dileme ko će biti glavni favorit za osvajanje pehara.

Bonus video: