Saveljić igra za zemlju svojih predaka

Poziv Saveljiću za junski paket-mečeva u Skandinaviji bio je planiran još ranije, ali je njegov dolazak u jednom momentu bio doveden u pitanje jer je šampionat Argentine u punom jeku. Saveljićeva Defensa i Hustisija će tako 7. i 14. juna igrati vrlo važne mečeve protiv Estudijantesa i Hurakana.
107 pregleda 9 komentar(a)
Esteban Saveljić, Foto: Youtube.com
Esteban Saveljić, Foto: Youtube.com
Ažurirano: 27.05.2015. 17:34h

Defanzivac argentinske Defense e Hustisije, Esteban Arijel Saveljić (24), naći će se na spisku selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore Branka Brnovića za predstojeći dvomeč u Skandinaviji - 8. juna protiv Danske u prijateljskoj utakmici i 14. juna u Švedskoj u kvalifikacijama za EP.

Brnović će saopštiti spisak sjutra u 10 časova, a kako je Crna Gora zbog slabih rezultata u prvom dijelu kvalifikacija i službenog poraza od Rusije izgubila maltene sve šanse da će nađe na Euru, onda je poziv fudbaleru čiji su preci iz Crne Gore u ovom momentu ubjedljivo najveći događaj.

Seviljić, koji je rođen 20. maja 1991. godine u Buenos Ajresu kao potomak crnogorskih doseljenika, izjavio je krajem januara da želi da igra za Crnu Goru. Toj izjavi su prethodile intenzivne sportsko-diplomatske aktivnosti u kojima je bio uključen i crnogorski ambasador u Argentini, kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je ubrzao proces dobijanja pasoša.

Poziv Saveljiću za junski paket-mečeva u Skandinaviji bio je planiran još ranije, ali je u jednom momentu njegov dolazak bio doveden u pitanje jer je šampionat Argentine u punom jeku. Saveljićeva Defensa i Hustisija će tako 7. i 14. juna igrati vrlo važne mečeve protiv Estudijantesa i Hurakana.

No, čelnici kluba iz Florensija Varele su još 2. maja odlučili da svom fudbaleru daju dozvolu za poziv koji se ne dobija svaki dan, što su objavili i argentinski mediji. Saveljić će tako u utorak 2. juna prvi put do sada doputovati u Crnu Goru.

Na Brnovićevom spisku neđe biti povrijeđenog Mirka Vučinića, koji se nakon završene sezone u Ujedinjenim Arapskim Emiratima trenutno odmara u Lećeu. Izostanak kapitena nije toliki hendikep kao što je to ranije bio slučaj, s obzirom na to da Crna Gora teško može da se ponovo uključi u trku za plasman na Evropsko prvenstvo.

Osim Vučinića, na spisku neće biti povrijeđenih Vladimira Volkova i Vladimira Božovića, a Brnović je odlučio da nakon pet godina pauze vrati u nacionalni tim napadača Sutjeske i prvog golgetera lige Gorana Vujovića.

Vujović je bio pozivan nekoliko puta u prošlosti, kod Zorana Filipovića, a odigrao je samo jedan meč, i to kao starter - protiv Kipra u Larnaki 2009. u kvalifikacijama za SP.

Mjesto u napadu ponovo će dobiti i Petar Grbić, ofanzivac Partizana.

Crna Gora je nakon pet odigranih kola četvrta u grupi H kvalifikacija za Euro sa pet osvojenih bodova, iza Austrije (13), Švedske (9) i Rusije (8).

Do kraja kvalifikacija "sokole" čekaju gostovanja Švedskoj, Rusiji i Moldaviji, te mečevi kod kuće sa Austrijom i Lihtenštajnom.

Bonus video: