Novi udarac za Blatera i FIFA: Ispituje se dodjela SP Rusiji i Kataru

Policija je prije toga zaplijenila elektronske podatke i dokumentaciju iz sjedišta FIFA
0 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2015. 09:55h

Švajcarske vlasti počinju istragu o dodjeli svjetskog prvenstva u fudbalu Rusiji i Kataru, što je novi udarac za već uzdrmanu FIFA-u.

FIFA je potresena jutrošnjim hapšenjima zvaničnika, među kojima je i potpredsjednik organizacije Džefri Veb, zbog primanja mita u iznosu od čak 150 miliona dolara.

FIFA će sada ispitati i 10 zvaničnika koji su članovi komiteta, a glasali su 2010. kada se odlučivalo ko će biti domaćin narednih svjetskih prvenstava. Policija je prije toga zaplijenila elektronske podatke i dokumentaciju iz sjedišta FIFA.

Sada će se i kontroverzne odluka da Katar bude domaćin SP 2022, a Rusija 2018 doći pod lupu. Mnogi vjeruju da će puno zavisiti od toga da li će Sep Blater preživjeti na sadašnjoj funkciji, jer je Veb bio njegov blizak saradnik, pa je i on uzdrman hapšenjima.

Odluka da Katar bude domaćin je bila tema kritika i ranije, kako zbog nesnosnih vrućina, tako i zbog mnogo ozbiljnijih stvari kao prava radnika i tretman migranata. Nerijetke su bile optužbe da su FIFA zvaničnici uzeli mito da Kataru dodijele organizaciju mundijala.

Procjenjuje se da je preko hiljadu radnika migranata umrlo u Kataru otkad mu je dodijeljena organizacija, a da će još 4 hiljade umrijeti prije početka SP.

Blaterov protivkandidat na ovim izborima je trebalo da bude slavni Potugalac Luis Figo, ali je odustao, jer je "prvi put u životu vidio šta je Fifa".

"Ako postoji nešto što je blizu diktature u sportu, to je onda način na koji Blater vodi Fifu. Fudbal je prljav zbog takvih stvari i vidio sam da u toj igri nemam šansi", rekao je Figo.

Nakon današnjih hapšenja oglasio se i bivši engleski fudbaler Gari Lineker.

"Ne postoji organizacija koja je više korumpirana od Fife. Kula od karata se ruši, vrijeme je za promjene!", napisao je Lineker na Tviteru.

Bonus video: