Vanredan pres FIFE: Mi smo tražili čišćenje svojih redova

"Mi smo 19. novembra pozvali da se pokrene istraga. Ovo je dobro za FIFA-u. Ne zbog reputacije, naravno, nego zbog čišćenja"
1 komentar(a)
Valter De Gregorio, Foto: Reuters
Valter De Gregorio, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2015. 10:08h

FIFA je organizovala vanrednu konferenciju za štampu nakon hapšenja više zvaničnika najveće fudbalske organizacije, i vijesti da švajcarske vlasti ispituju dodjelu organizacije svjetskog prvenstva Rusiji i Kataru.

Portparol FIFA-e, Valter De Gregorio, kazao je da predsjednik FIFA Sep Blater neće tražiti odlaganje izbora za novog predsjednika na kome želi novi mandat.

"Tajming nije dobar zbog izbora, ali FIFA pozdravlja sve istrage i nudi saradnju s istražnim vlastima", rekao je u uvodu De Gregorio.

On je potvrdio da Blater nije pod istragom.

"Mi smo 19. novembra pozvali da se pokrene istraga. Ovo je dobro za FIFA-u. Ne zbog reputacije, naravno, nego zbog čišćenja. Mi smo ovo tražili odavno. Mi smo bili svjesni što se može dogoditi kad smo tražili istragu, jer smo htjeli očistiti svoje redove"

On je kazao da će se svjetska prvenstva održati po planu, nakon čega je uslijedilo pitanje novinara: "Kako možete kazati, nakon svega što se danas dogodilo, da će domaćinstva ostati Kataru i Rusiji? I kako je moguće da postoji mogućnost da Blater i dalje bude na mjestu predsjednika FIFA-e, ako je bilo nekakvih nepravilnosti."

"I sami ste rekli - ako je bilo nečega. Ne možete Blatera odmah osuditi. On je predsjednik, za dva dana su izbori, ako ga ponovno izaberu onda će on biti predsjednik i iduće četiri godine. A što se tiče domaćinstva... Što očekujete od nas? Rusija i Katar će organizovati prvenstva, ne možemo sada spekulisati što bi se moglo dogoditi", odgovorio je De Gregorio.

On je dodao da se nije čuo sa Blaterom, i da za tim nema potrebe "jer on nije umiješan".

Bonus video: