Skandal: Zvaničnici FIFA uzeli preko 100 miliona mita?

Najzvučnije ime među uhapšenima je potpredsjednik FIFA Džefri Veb
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.05.2015. 09:49h

Kakav udarac za Fifu! Švajcarska policija uhapsila je nekoliko zvaničnika Svjetske fudbalske federacije zbog optužbi za pranje novca, rektiranje i korupciju, navodi BBC. Najzvučnije ime koje je uhapšeno je potpredsjednik Fife Džefri Veb, a među njima nije aktuelni predsjednik Fife Sep Blater, rekao je portparol te organizacije Valter de Gregorio. Policija je i pretresla sjedište FIFA, odakle su uzeti elektronski podaci i dokumentacija.

Uhapšeni su i potpredsjednik izvršnog komiteta Euhenio Figeredo i bivši član komiteta Džek Vorner.

Ostali uhapšeni zvaničnici Fife su Eduardo Li, Žulio Roča, Kostas Takas, Rafael Eskivel, Hose Marija Marin i Nikolas Leos.

Optuženi su i zvaničnici iz sportskog marketinga Alehandro Bursako, Aron Dejvidson, Hugo Džinkis i Marijano Džinkis. Uhapšen je i posrednik u ilegalnim isplatama Hose Margiljes.

Ukupan mito koji su zvaničnici dobili se procjenjuje na oko 150 miliona dolara.

"Osumnjičeni za primanje mita, predstavnici sportskih medija i firmi za promociju sporta, osumnjičeni su za umiješanost u šeme isplata fudbalskim zvaničnicima, delegatima Fife i drugim funkcionerima. Zauzvrat, su dobili medijska, marketinška i sponzorska prava u vezi sa fudbalskim turnirima u Južnoj Americi", saopštila je švajcarska federalna kancelarija pravde.

Kako prenosi BBC, policije je akciju hapšenja izvela u Cirihu rano jutros, a optužbe uključuju pranje novca, reketiranje i prevare tokom posljednjih 20 godina.

Inače, članovi Fife se okupljaju u Cirihu zbog godišnjeg sastanka koji bi trebalo da bude održan u petak.

Na njemu bi sadašnji predsjednik Sep Blater trebalo da traži peti mandat, a potvrđeno je da neće biti odlaganja zbog današnjih hapšenja.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", zvaničnici će biti izručeni SAD.

U izvještajima se ističe da su pripadnici policije uzeli ključeve od soba zvaničnika u hotelu u kojem su oni odsjedali i čekali ih u sobama.

Osim toga, navodi se da je operacija izvršena mirno.

Korupcija u Fifi svakako nije novost, jer su njeni zvaničnici više puta bili optuživani za uzimanje mita, kao i da je Katar upravo na takav način dobio organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Blaterov protivkandidat na ovim izborima je trebalo da bude slavni Potugalac Luis Figo, ali je odustao, jer je "prvi put u životu vidio šta je Fifa".

"Ako postoji nešto što je blizu diktature u sportu, to je onda način na koji Blater vodi Fifu. Fudbal je prljav zbog takvih stvari i vidio sam da u toj igri nemam šansi", rekao je Figo.

Nakon današnjih hapšenja oglasio se i bivši engleski fudbaler Gari Lineker.

"Ne postoji organizacija koja je više korumpirana od Fife. Kula od karata se ruši, vrijeme je za promjene!", napisao je Lineker na Tviteru.

Bonus video: