Sevilja bi da kompletira poker, Dnjepar da uokviri senzacionalnu sezonu

Nije samo trofej važan, jer će pobjednik Lige Evrope naredne sezone igrati u Ligi šampiona
1 komentar(a)
Sevilja, Foto: Reuters
Sevilja, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2015. 10:15h

Ko god da slavi večeras na Nacionalnom stadionu u Varšavi ispisaće istoriju. Sevilja protiv Dnjepra - španski klub želi da postane prvi tim sa četiri trofeja u ovom takmičenju, a Ukrajinci bi da, mimo svih očekivanja, u Dnjepropetrovsk donesu prvi međunarodni pehar.

Špansko-ukrajinsko finale praktično niko nije očekivao, a za senzaciju je zaslužan Dnjepar. Tim koji zobg rata u zemlji nijednom ove sezone mečeve u Evropi nije igrao na svojoj "Dnjepar areni" (bio je domaćin u Kijevu) na putu do finala je u nokaut fazi redom eliminisao Olimpijakos, Ajaks, Klub Briž i na kraju, što je i najveće iznenađenje, Napoli u polufinalu.

Zbog renomea Sevilje i veličine Dnjepra, jasno je da je tim Unaija Emerija favorit da odbrani trofej koji je osvojio prošle godine trijumfom nad Benfikom u Torinu. Ali, Ukrajinci su stigli u Poljsku svjesni da ih malo dijeli od najvećeg rezultata...

Nije samo trofej važan, jer će pobjednik Lige Evrope naredne sezone igrati u Ligi šampiona.

Emeri: Ne bježimo od uloge favorita

Ime Unaija Emerija se prethodnih dana uglavnom vezuje za Milan, ali trener ekipe sa „Pishuana” sada ima samo jedan cilj - da donese novi trofej u Andaluziju.

"Ne možemo da ne mislimo na to da smo blizu da ispišemo istoriju ovog takmičenja. U finalu smo, sve se rješava u jednoj utakmici i jasno da i Dnjepar vidi šansu", rekao je Emeri i pohvalio Ukrajince:

"Ekipa koja eliminiše nekoliko ozbiljnih protivnika zaslužuje finale. U polufinalu su bili bolji od Napolija, tima koji je poslije pobjede nad Volfsburgom proglašen favoritom za trofej. Protivnik svakako ima naše poštovanje", istakao je Emeri.

Sevilja je upisala samo jedan poraz ove sezone u Ligi Evrope, i to u gostima od Fejnorda u grupi. Koliko su Španci bili dominantni, govori i to da su u osam utakmica u nokaut fazi (od 1/16 do polufinala) upisali sedam pobjeda i remi (protiv Zenita).

Markevič: Sevilja je slična Napoliju

Dnjepar je do finala stigao fanatičnom defanzivom, a da nije bezopasan vidi se i po tome što je u nokaut fazi u samo jednoj utakmici propustio šansu da postigne gol (protiv Briža u gostima - 0:0).

"Siguran sam da imamo šansu u ovom finalu. Sevilja igra na sličan način kao Napoli koji je bio naš protivnik u polufinalu. Mislim da nam to može pomoći, jer smo protiv Italijana imali najteži mogući ispit", rekao je trener Dnjepra Miron Markevič.

Ako Dnjepar slavi, postaće treća ukrajinska ekipa koja je osvojila evropsku titulu. Dinamo iz Kijeva je bio najbolji u Kupu pobjednika kupova u dva navrata (1975. i 1986. godine), dok je Šahtjor slavio u Ligi Evrope 2009. (tada Kupu Uefa).

"Osvojiti pehar u ovako teškoj godini, za sve nas u Ukrajini bilo bi nešto fenomenalno", istakao je Markevič.

Bonus video: