Navijači Reala ljuti na Peresa: Za 12 godina smijenio devet trenera

Nije Anćelotiju pomogla ni "desima" - deseta titula Lige šampiona, osvojena prošle sezone, što je najveći uspjeh Reala u posljednjoj deceniji. Nema trofeja - nema posla, deviza je kojom se vodi Peres, sviđao se trener navijačima ili ne.
6 komentar(a)
Karlo Anćeloti, Foto: Beta/AP
Karlo Anćeloti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2015. 13:47h

Navijači Reala prvi put do sada izražavaju tiho nezadovoljstvo na račun rada predsjednika Florentina Peresa, za sada doduše samo putem društvenih mreža...

Povod za "bunt" je odluka upraveda uruči otkaz treneru Karlu Anćelotiju. Iako je Italijan imao podršku čak 80 odsto "sosiosa", navijača sa članskim kartama koji učestvuju u vođenju kluba (na način da sami biraju predsjednika), Peres je u ponedjeljak, bez milosti, smijenio trenera nakon sezone bez trofeja...

Nije Anćelotiju pomogla ni "desima" - deseta titula Lige šampiona, osvojena prošle sezone, što je najveći uspjeh Reala u posljednjoj deceniji. Nema trofeja - nema posla, deviza je kojom se vodi Peres, sviđao se trener navijačima ili ne.

U medijima su, naravno, odmah krenule hronologije i podsjećanja. Stiglo se do frapantnog podatka: Peres je promijenio čak devet trenera za 12 godina, koliko se iz tri mandata nalazio na čelu najvećeg svjetskog kluba.

Nijedan trener pri tom nije ispunio čuveni "olimpijski ciklus" od četiri godine, koliko se obično procjenjuje da je dovoljno da se počne i završi jedan fudbalski projekat. Najbliži tome bio je Portugalac Žoze Murinjo, koji je ostao tri sezone, ali je otišao nakon što je treći put zaredom eliminisan u polufinalu Lige šampiona.

Primjeri kao što je Barselonin sa Gvardiolom, koji četiri godine vodio Katalonce, pri tome osvojio dvije titule Lige šampiona, u Realu su nepoznata kategorija. A tek slučajevi da treneri ostanu duže od deceniju - poput Aleksa Fergusona u Mančester junajtedu - to je već nezamislivo i neodrživo...

Peres je preuzeo Real od 2000. godine i zatekao Visentea del Boske na klupi. Nija ga smijenio odmah - valjda iz razlika što je aktuelni selektor Španije samo nekoliko mjeseci ranije osvojio sa Relom 8. Ligu šampiona u istoriji kluba.

U prvoj Peresovoj sezoni Del Boske je osvojio Primeru, u drugoj još jednu Ligu šampiona, 9. u klupskoj istoriji, a u trećoj "samo" Primeru - dovoljno da ga gazda smijeni i projekat "galaktikosa", sa Zidanom, Ronaldom, Figom, Bekamom i ostalim majstorima, povjeri Portugalcu Karlosu Keirošu.

Nije se nekadašnji Fergusonov pomoćnik snašao vodeći takve asove, osvojio je samo španski Superkup, pa Peres nije čekao kraj sezone da ga smijeni - "pomeo" ga je šest kola prije kraja.

Umjesto njega, doveo je Hose Antonija Kamača, koji je postavio negativan rekord u Peresovoj eri - naime, vodio je Real svega šest utakmica. Četiri je odradio na kraju sezone 2003/04, a presudila su mu dva poraza na početku naredne sezone.

Potom je stigao Marijano Garsija Remon, koji je sjedio na klupi Reala na samo 20 utakmica. Dobio je otkaz već u decembru, jer je imao "samo" 60 posto pobjeda.

Brazilac Vandelej Luksemburgo bio je sljedeća Peresova "žrtva" - zadržao se, doduše, punih godinu na klupi, ali nije osvojio ništa pa je i on dobio otkaz.

Dovođenje Huana Ramona, za trenera, 4. decembra 2005. godine, bio je, ispostavio se, očajnički potez "davljenika" - nakon još jedne sezone bez trofeja, u junu 2006. Real su u paketu napustili i Ramon i Peres.

Uslijedile su godine Ramona Kalderona (predsjednik) i Peđe Mijatovića (direktor), koji su sa Fabiom Kapelom i Berndom Šusterom donijeli Realu prve vezane titule šampiona Primere još od 1990. godine.

Peres se ponovo vratio na čelo Reala 2003. - tada je započeo svoj novi mandat i novu sječu trenera.

Krenuo je sa Manuelom Pelegrinijem, sadašnjim trenerom Mančester sitija, koji je dobio otkaz nakon što je završio sezonu bez trofeja.

Umjesto Čileanca, došao je Žoze Murinjo, koji je bio dovoljno jak karakter da ostane čak tri sezone pod Peresom. Portugalac je u prvoj sezoni osvojio Kup Kralja, u drugoj Primeru i španski Superkup, a otišao je nakon treće sezone u kojoj nije Realu donio niti jedan trofej.

Naslijedio ga je Anćeloti, koji je u debitantskoj godini u Realu osvojio čak četiri trofeja, uključujući i legendarnu "desimu", titulu pobjednika Lige šampiona, 10. u Realovoj istoriji.

No, samo jedna sezona bez trofeja, presudila je i jednom od najtrofejnijih trenera u Evropi, trostrukom pobjedniku Lige šampiona,

"Ako u 12 godina jedan čovjek promijeni devet trenera, onda sigurno nisu krivi treneri, već on", poručuje jedan bijesni navijač Reala.

Ko je sljedeća Peresova žrtva? Vjerovatno Rafa Benites...

Lista Peresovih trenera

Visente del Boske (jul 2000 - jun 2003)

Karlos Keiroš (jun 2003 - maj 2004)

Hose Antonio Kamaćo (maj 2004 - septembar 2004)

Marjano Garsija Remon (septembar 2004 - decembar 2004)

Vanderlej Luksemburgo (decembar 2004 - decembar 2005)

Huan Ramon (decembar 2005 - jun 2006)

Manuel Pelegrini (jun 2009 - maj 2010)

Žoze Murinjo (maj 2010 - jun 2013)

Karlo Anćeloti (jun 2013 - maj 2015)

Bonus video: