"Kanarinci" preko Midlzbroa do elite

Engleska fudbalska javnost je pred ovo finale veće šanse davala Midlzbrou, ali je odbrana koja ove sezone u ligi čak 22 puta nije primila gol "izdala" menadžera Aitora Karanku već na samom startu
0 komentar(a)
Norič, Foto: Reuters
Norič, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 16:08h

Norič je ponovo dio Premijer lige - "kanarinci" su u finalu plej-ofa Čempionšipa pred više od 85 hiljada ljudi na "Vembliju" savladali Midlzbro sa 2:0 i vratili se u elitu nakon samo godinu pauze.

Engleska fudbalska javnost je pred ovo finale veće šanse davala Midlzbrou, ali je odbrana koja ove sezone u ligi čak 22 puta nije primila gol "izdala" menadžera Aitora Karanku već na samom startu duela u kojem nema popravnog.

Norič je, naime, odmah jurnuo na gol protivnika, a dva gola koja su ga odvela u Premijer ligu postigao je u 12. i 15. minutu. Prvi je postigao višegodišnji premijerligaški napadač Kameron Džerom nakon greške štopera protivnika Danijela Ajale, a drugi koji je i riješio pobjednika djelo je Nejtana Redmonda.

Popularni Boro nakon toga kao da više nije ni vjerovao u srećan kraj, pa je Norič prilično rutinski priveo utakmicu kraju i dao povod navijačima, koji su danas bili u većini na londonskom hramu fudbala, da slave veliki povratak u elitni rang.

"Bila je ovo naporna sezona tokom koje i nismo imali sreće, jer smo trebali direktno da se plasiramo u Premijer ligu. Otišli smo težim putem, došli smo finala gdje je neko na kraju morao da tuguje. Sreća što to nismo mi. Zasluženo smo pobijedili u ovom finalu, jednostavno smo bili bolji", rekao je Džerom, bivši napadač Birmingema, Stouka, Kristal Palasa...

Midlzbro, s druge strane, mora da čeka još na novu šansu da se domogne Premijer lige. A već čeka odavno - "Riversajd" najbolje engleske timove nije ugostio još od sezone 2008/09.

"Uradili smo mnogo dobrih stvari ove sezone i sada nam je veoma teško da se pomirimo s porazom. Ali, Norič je bio bolji, nije pravio greške. Mi jesmo dvije i kažnjeni smo", istakao je Karanka.

Norič nije samo postao premijerligaš, već će na ime TV prava, nagrada i sponzorskih ugovora zaraditi oko 120 miliona funti.

"Vjerovao sam od kada sam preuzeo tim da imamo kvalitet za elitu. Vidjelo se da imam grupu velikih igrača, igra iz prvih 20 minuta ovog finala govori da su došli na "Vembli" s namjerom da dokažu ko su. Bili su nevjerovatni. Radili smo mnogo da bismo stigli do ove stepenice i bilo bi poražavajuće da smo izašli na teren bojažljivo", kazao je menadžer Noriča Aleks Nil.

Direktan plasman u Premijer ligu ranije su izborili Bornmut i Votford.

Bonus video: