Bitka za ček od pola miliona eura

Prvak Crne Gore ima zagarantovanih 550 hiljada eura od Uefe za izlazak u Evropu, što je za čak 180 hiljada više nego prošle sezone
2 komentar(a)
Sutjeska - Šerif, Foto: Savo Prelević
Sutjeska - Šerif, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2015. 14:12h

Šta donosi titula nacionalnog prvaka u fudbalu? Prihode od marketinga, TV prava, ulaznica, od prodaje dresova i klupskih suvenira? Zaradu od prodaje igrača? Povećanje rejtinga, prestiž?

Možda, ali u nekim drugim, jačim ligama i ozbiljnijim zemljama nego što je Crna Gora.

U CFL-u, klubovi imaju jedan jedini, ali više nego dovoljan motiv da budu prvi. U pitanju je novčana nagrada Uefe za učešće u evrokupovima. Sve ostale propratne stvari u vezi sa prvim mjestom u Crnoj Gori su irelevantne, gotovo zanemarljive.

Uefa je, naime, prije nekoliko dana odlučila da poveća nagradni fond klubovima za učešće u evropskim kupovima za čak 40 odsto.

Po toj raspodjeli, prvak Crne Gore imaće zagarantovanih 550 hiljada eura, pa makar izgubio sve utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Ove ili naredne subote, Rudar ili Sutjeska osvojiće titulu u devetom po redu izdanju Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige.

Pljevljaci imaju bod više od Nikšićana i gotovo sigurno će završiti kao prvi ukoliko danas, u posljednjem velikom derbiju sezone, savladaju Mladost na svom stadionu.

A povećana nagrada Uefe je razlog zašto se današnji meč pod Golubinjom može nazvati „utakmicom od pola miliona eura”, makar iz ugla pljevaljskog kluba.

Crnogorski prvak dobiće 250 hiljada eura za sam izlazak u Evropu, dok nastup u 2. kolu kvalifikacija za LE, odakle kreće naš šampion, donosi još 300 hiljada.

Sveukupno - 550.000 eura, što je u današnjim fudbalsko-poslovnom ambijentu u Crnoj Gori, gdje mnogi klubovi (čast izuzecima) nemaju profesionalne ugovore sa fudbalerima, samim tim ne uplaćuju poreze i doprinose, više nego dovoljno da se zatvori budžet za cijelu sezonu.

Šta bi se tek dogodilo kada bi prvak Crne Gore napravio podvig i prošao u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona? Nagrada bi bila vrtoglava - dodatnih 300 hiljada za nastup u 3. kolu, te još 200 hiljada eura u slučaju poraza, jer se prelazi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Ukupno - više od milion eura.

Prošle sezone, prvak Crne Gore (to je bila Sutjeska) imala je zagarantovanih 370 hiljada eura od Uefe za nastup u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Nagradni fond je, dakle, ovog ljeta povećan za dodatnih 180 hiljada eura. Tačno toliko ovogodišnja titula prvaka Crne Gore vrijedi više nego prošlogodišnja.

Nagrade su manje za nastup u Ligi Evrope, ali veoma primamljive - prva runda kvalifikacija donosi 200 hiljada, druga još 210 hiljada, treća dodatnih 220... Prošle godine, prvo kolo je donosilo 120 hiljada, drugo 130...

Ako bi, recimo, Budućnost ponovila prošlogodišnji rezultat, kada je eliminisala predstavnika San Marina, i plasirala se u 2. kolo kvalifikacija, inkasirala bi 410 hiljada eura.

Mladost bi zaradila čak 630 hiljada eura ako bi kojim slučajem ponovila rezultat iz 2013. godine, kada je preskočila dvije prepreke (Videoton i Senica), prije nego što je eliminisana od Sevilje.

Ili da je Zeta, kojim slučajem, briljantni evropski uspjeh iz 2012. napravila 2015. godine (preskočila tri stepenice i plasirala se u plej-of) zaradila bi gotovo milion eura.

Vrtoglave cifre za prolaz u grupnu fazu

Nagradni fond Uefe namijenjen klubovima koji učestvuju u evropskim takmičenjima je veći za čak 40 odsto nego prošle sezone, odlučila je Evropska fudbalska unija, i tako će biti u naredne tri godine.

Plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja, Lige šampiona ili Lige Evrope, donosi klubovima pravo malo bogatstvo.

Tako će, recimo, svaki učesnik grupne faze Lige šampiona dobiti nestvarnih 12 miliona eura, a grupne faze Lige Evrope pet puta manje - dva i po miliona.

Ovo su, naravno, cifre koje ne „opterećuju” crnogorske klubove, o njima maštaju timovi iz regiona - Dinamo Zagreb, Maribor, Partizan...

Bonus video: