Rekli su da će biti nemoguće, sve se završilo kao bajka

Dik Advokat i Željko Petrović preuzeli Sanderlend devet kola prije kraja, sa teškim zadatkom da obezbijede opstanak
0 komentar(a)
Dik Advokat i Željko Petrović, Foto: Reuters
Dik Advokat i Željko Petrović, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2015. 09:14h

Radni zadatak na temu „Spasavanje Sanderlenda”, Dik Advokat i Željko Petrović obavili su na najbolji mogući način, i to u velikom stilu - remijem protiv Arsenala u gostima u srijedu veče, „crne mačke” su osigurale opstanak u Premijer ligi, kolo prije kraja.

O emocijama koje je proizvela vratolomna borba za opstanak u jednoj od najjačih liga na svijetu, najbolje govore suze holandskog trenera na konferenciji za novinare po završetku dvoboja na „Emirejtsu”.

O tome kakav je Advokat ostavio utisak na Engleze, a zajedno sa njim i njegov prvi asistent Petrović, govori i naslov u „Gardijanu”:

Magični Dik kompletirao misiju - Sanderlend ostaje u Premijer ligi”.

I dok engleski mediji i analitičari gotovo utrkuju ko će na ljepši način opisati Advokatov rezultat („Zadržite tog čovjeka, od njega vam zavisi budućnost”, poručuje upravi Sanderlenda bivši napadač i direktor kluba, Najel Kvin), atmosferu sa sjevera Engleske za „Vijesti” prenosi Željko Petrović.

"Zadovoljstvo je veliko, a takve su ovdje i reakcije. Jednostavno, malo je ko vjerovao u opstanak, mnogi su govorili da nemamo šanse, a mi smo nemoguće učinili mogućim".

Advokat je preuzeo Sanderlend sredinom marta, nakon što su „crne mačke” pod Gustavom Pojetom vezale osam utakmica bez pobjede, i kada se uz težak dolazeći raspored pred njima otvorio drugoligaški ambis.

Holandski trener sa sobom je poveo Petrovića. Dva mjeseca kasnije, Sanderlend slavi.

"Došli smo devet kola prije kraja i zatekli smo mentalno skrhanu ekipu, koja je posljednji meč prije toga izgubila kući od Aston Vile sa 4:0, kada je pola stadiona na poluvremenu otišlo kući. Čekao nas je ubitačan raspored - gostovanja Arsenalu, Čelziju i Evertonu, kao i utakmica kod kuće sa hitom sezone, Sautemptonom.

Advokat i Petrović krenuli su porazom od Vest Hema u gostima - u posljednjem minutu, da bi u narednih sedam utakmica osvojili 12 bodova. Pamtiće se trijumf u velikom derbiju sjevera nad Njukaslom, zatim pobjeda nad Sautemptonom, trijumf na gostovanju Evertonu i na kraju veliki bod protiv Arsenala u Londonu.

"Uspjeli smo zahvaljujući nevjerovatnom timskom duhu, za čije su formiranje zaslužne sve strukture u klubu - od predsjednika do ekonoma. Radio sam u dosta timova i u mnogo različitih zemalja, ali takvu atmosferu u klubu, takvu komunikaciju uprave i stručnog štaba, takvu posvećenost jednom cilju, u životu nisam doživio", kaže Petrović.

Sve se to prenijelo na teren.

"Veliki respekt za igrače, oni su nevjerovatnom borbom, organizacijom i disciplinom, prevazišli sopstvene mogućnosti i napravili veliki uspjeh. Mislim da ne pretjerujem kada kažem da u Premijer ligi ima makar 18 timova koji su po kvalitetu bolji od Sanderlenda, ali je ovo liga gdje dobrom pripremom ekipe, pravom periodizacijom treninga možete da postignete za 20 do 30 odsto bolji rezultat nego što je neki redosljed po kvalitetu.

Igrači Sanderlenda, Advokat i Petrović, imaće u nedjelju nagradnu utakmicu na kraju sezone - meč bez rezutatskog značaja sa šampionom Čelzijem na „Stamford bridžu”.

Advokatu sam zahvalan do kraja života - bio mi je kao otac

Željko Petrović je (navjerovatnije) završio svoju drugu epizodu u Premijer ligi, nakon što je 2010. sarađivao sa Avramom Grantom u Vest Hemu.

"Premijer liga je neprocjenjivo iskustvo, kao što je i neprocjenjivo iskustvo rad sa Dikom Advotakom. Zahvalan sam mu do kraja života - bio mi je i otac, kolega, brat... Još od vremena kada me je kao fudbalera doveo u PSV Ajndhoven, iako sam imao 30 godina, što je za takav klub bio presedan", kaže Petrović.

Advokat najvjerovatnije odlazi - ne samo iz Sanderlenda, već i fudbala uopšte.

- Nadam se da se varam, ali se bojim da će utakmica protiv Čelzija u nedjelju biti posljednja u karijeri velikog trenerskog imena - dodaje Petrović

Advokat odlazi, njegova djela se pamte.

"Tokom karijere osvojio je 14 trofeja, bio je šampion sa PSV-om, Rendžersom, sa Zenitom je osvojio Kup UEFA, ali mislim da mu je ovaj uspjeh sa Sanderlendom najveći u karijeri", kaže Petrović.

Bonus video: