Mladost autogolom u produžetku do trofeja u Kupu!

Odluka je pala u 106. minutu, kada je fudbaler Petrovca Marko Marković koljenom pokušao da umiri loptu, koja mu se nespretno odbila u mrežu - autogol za veliko slavlje Mladosti (2:1)
85 pregleda 5 komentar(a)
Mladost, Foto: Zoran Đurić
Mladost, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.05.2015. 21:13h

Mladost slavi prvi trofej u istoriji kluba, Petrovac proklinje zlu sreću - nepažnja, nesmotrenost i nespretnost veziste Marka Markovića, koji je u 30. sekundi drugog produžetka poslao loptu u sopstvenu mrežu, odlučili su pobjednika Kupa Crne Gore.

U meču koji je morao da ima pobjednika, presudio je, dakle, jedan trenutak, kao što se obično i događa u mečevima za trofej i duelima dva ravnopravna rivala. Petrovac je, bez dileme, bio malerozniji tim, jer je, pored autogola, od finiša prvog dijela imao igrača manje. Mladost, takođe, može da žali za prečkom Šćepanovića, kao i činjenicom da je rival izjednačio nakon velike pojedinačne greške.

Kada se sve sabere, možda bi najpravednije bilo da je osvajača odlučio penal-rulet, ali kuglica je ranije stala na crvenu boju Mladosti...

Podgoričani su počeli meč bez dvije prve napadačke opcije u većem dijelu sezone - Milića i Đalca, ali odlučna da napada. Miroje Jovanović je već u u 29. sekundi imao šansu, ali je sa desetak metara šutirao preko gola. Zatim je probao sa 25 metara, snažno, ali pravo u Popovića.

Početak je slutio da će Mladost i „otvoriti“ finale. To se dogodilo u 19. minutu, kada je Marko Šćepanović, nakon prodora Jovanovića i pokušaja Vukovića, naletio na odbijenu loptu i poslao je u gornji lijevi ugao. Efektno i neodbranjivo - 1:0.

Šćepanović, Novović i Vuković kontrolisali su ritam meča, Mladost je djelovala stabilno, a Petrovac ograničeno sa loptom u nogama, iako je istureni Knežević bio veoma pokretljiv, željan da se pokaže protiv kluba iz kojeg se u januaru i preselio na primorje.

Da ispuni želju omogućio mu je Adamović u 27. minutu. Umjesto da izbaci loptu nogom iz opasne zone, štoper Mladosti pokušao je to da uradi glavom, a Kneževiću namjestio poziciju koju napadač priželjkuje - realizacija je bila perfektna, u malu mrežu sa desetak metara.

U šoku je bila Mladost nakon „ničim izazvanog“ izjednačenja, stao je protok lopte, nije više bilo pritiska na odbranu rivala, a ni prostora za Šćepanovića.

I kada je izgledalo da će na poluvremnu sve biti kao na početku, golman Petrovca Nemanja Popović neobjašnjivo i bespotrebno je istrčao van šesnaesterca, zakačio loptu rukom i dobio crveni karton. Šćepanović je iz tog slobodnog udarca umalo napravio dvostruku štetu za rivala, ali je prečka spasila drugog Popovića na golu Petrovca - Stefana, koji je do finala Kupa ove sezone na golu stajao samo 90 minuta. Ipak, 1:1, uz igrača više - dobra podloga za Mladost pred drugih 45 minuta.

Brojčana prednost se, međutim, osjetila samo u posjedu lopte, a ne u opasnoj zoni. Petrovčani su se dobro organizovali, Podgoričani napadali sporo i ne tako agresivno kao, recimo, na početku meča, iako je trener Nedović na teren ubacio sav napadački arsenal. Tek u 77. minutu Mladost je ugrozila gol protivnika - dobar šut Đalca glavom, u korner je izbacio Popović...

Petrovac je imao samo jednog napadača, ali izuzetno raspoloženog - Knežević je odigrao, bez sumnje, jednu od najboljih utakmica u karijeri, ali i veliku šansu da izraste u heroja finalne borbe. Pet minuta prije kraja, korpulentni 29-godišnji napadač imao je meč-loptu, ali je potpuno sam sa desetak metara, nakon loše procjene ofsajda igrača Mladosti, šutirao pravo u Radulovića.

Finiš regularnog dijela donio je, ipak, meč-loptu za Mladost - bukvalno u posljednjim trenucima meča, Đalac je dobro primio loptu, brzo šutirao iz srca šesnaesterca i za koji centimetar bio neprecizan.

Produžeci, očekivano, nisu donijeli previše uzbuđenja i rizika. Mladost je bila dva puta opasna preko Milića i Đalca, a to što oni nisu mogli uradio je nespretni i nesrećni igrač Petrovca Marković, koji je koljenom - od prečke, savladao svog golmana...

Podgoričani su prije konačnog slavlja još jednom morali da prežive strah, Knežević je u posljednjoj sekundi glavom gađao tik pore stative Radulovićevog gola...

PETROVAC - MLADOST 1:2 (produžeci)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 3.000. Sudija: Miloš Savović (Podgorica). Strijelci: Knežević u 27. minutu za Petrovac, Šćepanović u 19. minutu i Marković (autogol) u 106. minutu za Mladost. Žuti kartoni: Kacić, Knežević, Vujović, Radišić (Petrovac), Adamović, Đalac, Jovanović (Mladost). Crveni karton: N. Popović (Petrovac) u 44. minutu.

Petrovac: N. Popović 5, Tomić 5,5, Grbović 6,5, Radišić 7, Vujović 6, Golubovič 6, Marković 5, Muhović - (od 44. S. Popović 7), Kacić 5,5 (od 66. Pepić), Pejaković 6 (od 103. Martinović), Knežević 7,5.

Mladost: Mileta Radulović 6,5, Miloš Radulović 5,5 (od 74. Milić), Lakić 6, Adamović 5 (od 91. Mirković), Pejović 6, Novović 6,5, Obradović 5 (od 60. Đalac), Đurišić 6,5, Šćepanović 7,5, Jovanović 6,5, Vuković 6,5.

Bonus video: