Ivan Gudelj: Regionalna liga bi povećala kvalitet fudbala

"Mislim da bi ta liga bila dobro rješenje za podizanje kvaliteta. Ali, navijači su možda najveći problem, u smislu sigurnosti. Ipak, uvjeren sam da bi sve bilo kvalitetnije, da bi u tom slučaju bilo i mnogo više publike na stadionima", kazao je Gudelj.
142 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Gudelj, Foto: Uefa.com
Ivan Gudelj, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 19.05.2015. 14:50h

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Ivan Gudelj rekao je danas da bi eventualno formiranje regionalne lige poboljšalo kvalitet fudbala.

"Kroz jedno određeno vrijeme, mislim da bismo mogli to da uradimo. Treba napraviti analizu nacionalnih liga za koje ne mogu da kažem da su loše. Hrvatska liga je dobra, svi igrači su potekli iz tih klubova. Ali, kvalitet bi sigurno bio veći kada bi se napravila jedna liga za timove iz regiona", rekao je Gudelj, koji je gost međunarodnog Turnira prijateljstva u Bijeljini, na kojem učestvuju i kadeti Budućnosti i Sutjeske.

Gudelj je kazao da glavni problem u formiranju regionalnog takmičenja predstavljaju navijači.

"To je pitanje koje se stalno provlači. Mislim da bi ta liga bila dobro rješenje za podizanje kvaliteta. Ali, navijači su možda najveći problem, u smislu sigurnosti. Ipak, uvjeren sam da bi sve bilo kvalitetnije, da bi u tom slučaju bilo i mnogo više publike na stadionima", kazao je Gudelj.

On je cijelu klupsku karijeru proveo u Hajduku iz Splita, za koji je rekao da je trenutno u krizi, ali da je kriza prolazna.

"Hajduk ima veliku tradiciju. To je klub koji može ponovo da se bori za prvo mjesto Hrvatske i to u kratkom vremenskom periodu. To je neminovno. On stalno mora da bude u vrhu, da nastoji i da bude dio Evrope", rekao je Gudelj.

Ovaj 54-godišnji nekadašnji vezista je dodao da je novac veliki problem i klub iz Splita uporedio je sa Crvenom zvezdom.

"Zvezda je veliki klub, bila je prvak Evrope i svijeta. To je nešto posebno i rijetkost. Partizan je takođe bio dobar, kao i Velež. Ali, to je sada gotovo nemoguće upoređivati. Mladi igrači odlaze sa 18 godina, čak i ranije. To je tržište i ne može da se zaustavi. Sada u klubovima igraju momci sa 17 godina, pomjeraju se granice. Zato su ovakvi turniri važni za mlade igrače", rekao je Gudelj.

On je izrazio želju da Turnir prijateljstva postane tradicija i istakao da je to takmičenje jedno od najboljih u Evropi za djecu rođenu 1999. godine.

"Na ovom turniru učestvuju momci sa prostora bivše Jugoslavije i to je jedna izuzetna prilika da se uporede mladići iz klubova sa ovih prostora. Siguran sam da će nekih 20 do 30 odsto ovih momaka jednog dana igrati za A selekciju", rekao je Gudelj.

Na Turniru prijateljstva u Bijeljini, koji počinje danas, osim Budućnosti i Sutjeske učestvuju prošlogodišnji pobjednik Dinamo Zagreb, kao i Sloboda Tuzla, OFK Beograd, Crvena zvezda, Velež, Osijek, Partizan, Vardar, Željezničar, Zagreb, Rijeka, Vojvodina, Sarajevo i Napredak.

Bonus video: