Bitka za trofej i plasman u Evropu

Petrovac je bio finalista i 2009. godine, kada je osvojio i jedini trofej, dok je Mladost prošle godina igrala finale, ali je poražena od Lovćena.
1 komentar(a)
Mladost, Foto: Savo Prelević
Mladost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2015. 12:14h

Petrovac i Mladost odigraće sjutra veče pod Goricom jedinu utakmicu na domaćoj klupskoj sceni koja ima elemente kakvog-takvog spektakla - nakon 90 ili 120 minuta igre neko će uz vatromet i konfete podići veliki, redizajnirani pehar pobjednika Kupa Crne Gore.

U ovom slučaju, ulog je mnogo veći od samog trofeja, koji bi za Petrovac bio drugi, a za Mladost prvi u nezavisnoj Crnoj Gori. Pobjednik, naime, ide u Ligu Evrope, što uz prezentaciju na međunarodnoj sceni donosi i finansijske blagodeti - makar 200 hiljada eura dobiće od Uefe ekipa koja zaigra u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, s tim što se nagradni fond povećava u zavisnosti od rezultata.

Petrovac je osvojio Kup 2009. godine kada je u produžecima pobijedio Lovćen (1:0), dok je jedino iskustvo Mladosti iz finala prošlo neuspješno - prije tačno 12 mjeseci, Podgoričani su pod Goricom izgubili od Lovćena (1:0).

Milorad Malovrazić, dugogodišnji trener Petrovca, nije se radovao 2009. godine, već je, zanimljivo - tugovao, jer je tada sjedio na klupi poraženog Lovćena. Sjutra ima šansu da sebi donese prvi, a klupu drugi trofej u Kupu.

"Nakon izgradnje stadiona - tribina, terena i reflektora, kojim smo stvorili uslove za igranje međunarodnih utakmica, cilj nam je da izborimo nastup na evropskoj sceni. Probali smo to kroz prvenstvo, ali smo na polusezoni zbog malog fonda igrača odustali od te borbe i sve podredili Kupu", kazao je Malovrazić na konferenciji za novinare.

Petrovac je na putu do finala eliminisao Čelik, Ibar, Lovćen i u polufinalu Budućnost.

"Želimo da osvojimo trofej i da izađemo u Evropu, ali neće biti neuspjeh i ako ne uspijemo u tome. U klubu su već zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Ipak, kada smo već došli do finala, sve ćemo uraditi da napravimo korak više. Znamo kvalitet Mladosti, u pitanju je skup sjajnih individualaca, dok bi naš adut trebao da bude kolektiv i odgovornost u igru. Veće šanse su na strani Mladosti, ali igra se jedna utakmica i nikada se ne zna", rekao je Malovrazić.

Aleksandar Nedović, trener Mladosti, prihvatio je opasku kolege sa klupe Petrovca - da, "crveni đavoli" su favoriti.

"Iskusno je prebacio lopticu u naše dvorište, a mi je prihvatamo, iz razloga što igramo u Podgorici, dosta ljudi će navijati za nas i očekujem da dobijemo dodatnu energiju sa tribina. To, međutim, ne znači da imamo neki pritisak - naprotiv, odigraćemo bez opterećenja i pokušati da pobjedom donesemo Mladosti prvi trofej", kazao je Nedović.

Mladost je kao prošlogodišnji finalista bila slobodna u 1. kolu, a na putu do finala potom je eliminisala Mogren, Zetu i Sutjesku.

"Nije ovo za spas sezone, daleko od toga. Ako se samo malo osvrnemo nazad, vidimo da je Mladost prije tačno godinu jedva izbjegla baraž za opstanak, sa timom koji je bio približnog kvaliteta kao ovaj. Za samo 12 mjeseci mi smo došli u situaciju da se borimo za trofeje, da igramo finale Kupa, i još da smo favoriti u tom meču, što mislim da je veliki uspjeh", kazao je Nedović.

Mladost je u prvenstvu dva kola prije kraja izvan evropske zone (ima dva boda manje od trećeplasirane Budućnosti), što znači da je Kup vjerovatno jedina opcija da se izađe u Evropu.

"Znamo da igramo protiv kvalitetne i kompaktne ekipe. Znamo da nam neće biti lako, ali daćemo sve od sebe i nadam se da ćemo doći do pobjede", kaže golman Mileta Radulović, kapiten Mladosti.

Njegov kolega na golu Petrovca Nemanja Popović očekuje dobru utakmicu, ali i vjeruje u pozitivan ishod

"Mladost je skup dobrih igrača i individualaca. Očekujem dobru utakmicu, i za igranje i za gledanje, a ko bude bolji neka pobijedi. Ulaskom u finale već smo ostvarili uspjeh, daćemo maksimum i nadam se da će to biti dovoljno", kazao je Popović.

Finalni igra se sjutra pod Goricom u 20.30. Ulaz je besplatan.

Dosadašnja finala

2007: RUDAR - Sutjeska 2:1

2008: MOGREN - Budućnost 0:0 (penali 6:5)

2009: PETROVAC - Lovćen 1:0 (produžeci)

2010: RUDAR - Budućnost 2:1

2011: RUDAR - Mogren 2:2 (penali 7:6)

2012: ČELIK - Rudar 2:1

2013: BUDUĆNOST - Čelik 1:0

2014: LOVĆEN - Mladost 1:0

Bonus video: